Денков: Пеевски ще компенсира загубата си на ДПС с овладяването на други партии

0

Можем да управляваме евентуално с ГЕРБ, но не можем да се върнем обратно през 2020 г., както искат Борисов и Пеевски, допусна бившият премиер. И уточни:

Ако някой храни илюзиите, че ПП ще подкрепи ГЕРБ на Борисов – да се върнем в тази система, в която се разпределят порциите, който е близък до властта на олигарсите, това с участието на ПП няма да стане“.

Според него Пеевски започва да губи почва под краката си:

„Той още не го е разбрал, но това е процесът, който се случва. Той ще загуби тази политическа битка. В един момент ще излезе и от парламента. Този процес ще се пренесе и към ГЕРБ. В интерес на ГЕРБ е да реши проблема колкото може по-скоро, за да може държавата да стане управляема“.

Пеевски е най-голямото зло в политическата система и то трябва да бъде отделено, ако искаме да продължим напред, отново повтори акад. Денков. Според него Пеевски е човекът, който злоупотребява с властта, която има в различните институции.

По думите му успехът на Пеевски в огромна степен се дължи на симбиозата му с Борисов. Докато тя не бъде отделена от политическата система в България, ние не можем да продължим напред, смята той.

„Ако решим проблема с правосъдната система, много бързо България може да дръпне напред. Докато не махнем тези фигури от прехода, ще боксуваме на едно място. Този проблем трябва да го решим“, подчерта Николай Денков в интервю за предаването „Неделя 150“.

Според него Делян Пеевски има голямо влияние върху ръководството и парламентарната група на ГЕРБ. Промяната в ДПС и изпускането на част от контрола върху ДПС от Пеевски ще се пренесе и към други партии, категоричен бе той и обясни:

„Пеевски ще иска да компенсира тази загуба на влияние в ДПС с увеличаване на неговото влияние в други партии. БСП е едната от тях. ГЕРБ е другата партия, върху която той ще се опита да увеличи влиянието си. Сблъсъкът в ГЕРБ между хората, които ще слушат повече Пеевски и тези, които биха искали да продължат като европейска партия напред – този сблъсък е неизбежен. Интересно е да видим Борисов как ще се позиционира“.

Няма ясен победител от последните избори, и на тези избори няма да има, изказа мнението си Николай Денков. Според него никой няма да се съгласи Борисов да застане начело на държавата. По думите му рецептата на Борисов е да няма правителство. А от ПП-ДБ отново предлагат преговори и търсене на премиер, в който ще има доверие:

„Рецептата, в която се казва – или това, или нищо друго – не работи. Много лесно се слагат етикети. Истината е, че през тези години ние сме тези, които успявахме да правим правителства, бюджети, заложихме икономическа политика и вдигнахме доходите“.

Бившият премиер на ротация подчерта, че към момента новият вътрешен министър е сменил само двама областни директори. Около 15 други обаче са още тези, които сложи Калин Стоянов, добави той. Очаквам да видя дали министърът ще успее да постави хора, които са готови да се хвърлят в тази битка или ще се снишат и ще чакат да минат тези избори, каза Денков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук