Доган: С една риза ще остана, хляб и лук ще ям, но ДПС на Пеевски няма да дам

0

Евродепутатът Илхан Кючюк коментира войната в ДПС межди Ахмед Доган и Делян Пеевски пред Оффнюз. Ето акценти от интервюто му:

Има ли сили Ахмед Доган за битка?

Доган каза: Аз ако трябва ще оставя всичко, ще остана с една риза, ще ям лук и хляб, но ДПС няма да го оставя. Тази партия сме я създали заедно и ще я пренесем през следващите поколения. Тази партия е част от историята на България и тя ще остане в ръцете на нашите деца.

Не свързвайте Ахмед Доган с едно имане, с второ имане, с имущество. Ахмед Доган както е тръгнал от затворите, пак може д асе върне там, където е бил. За разлика от тези хора, които са тръгнали от едно място и не могат да си представят за момент, че могат да се върнат обратно.

Как Пеевски се появи в ДПС?

През годините Пеевски влизаше и излизаше от ДПС. Беше гражданска квота, беше зам.-министър, после каза, че политиката не му е интересна. Но никой не знае къде точно, в коя организация по местоживеене членува Делян Пеевски. Това е продукт на още една фалшификация, която се случва в ДПС. И Искра Михайлова, която беше избрана за заместник-председател, никога не е членувала в ДПС.

Кой го наложи?

Избирателите на ДПС го припознаха като контрапункт на отхвърлянето от страна на обществото. Ние този тежък залък сме го яли много пъти – вие  сте турци, вие сте мюсюлмани, вие не заслужавате да бъдете в управлението на страната. Това беше една от причините за ентусиазма в ДПС към него – казваха – ето, той ще ни изкара от изолацията.

Не малко му помогнаха и ПП-ДБ, в интерес на истината. Те го направиха основен говорител на коалицията. 

Сега вече е ясно, че процесът е бил подготвен отдавна. Целта му е една – заличаване на ДПС. Това минава през уронване на престижа на почетния председател Ахмед Доган.

Подписи на празен лист

Карадай е бил уволнен като шеф на Парламентарната група, без депутатите да арзберат, че го уволняват. В ДПС е имало практика да се подписват празни листа. На депутатите е обяснявано, че така се ускорява законодателната дейност. С тези празни листа са били отстранени редица членове на ДПС.

Аз не съм подписвал такива листа, но колегите, които са ги подписвали, казват, че страхът и натискът върху тях е бил огромен.

Протестите през 2013 г.

Когато избухнаха протестите през 2013 г., ние организирахме контрапротестите. В ДПС израсна едно поколение, което беше живия щит на Делян Пеевски, без да знае до голяма степен, той с какво се занимава. Протестът през 2013 г. не беше против Делян Пеевски. Той беше да бъде съборено правителството на Орешарски, в което ДПС участваше. А хората, които ДПС организираше на контрапротести, защитаваха правото ДПС да бъде легитиен партньор във властта.

Какви са отношенията с ГЕРБ?

Нека още отсега ГЕРБ се заявят какъв е техният път. Какво е отношението им към модела на управление на страната? Колеги казват, че Делян Пеевски има 15-10 депутати във ГЕРБ. Видяхме координация при последните срещи по регионите. Хора бяха възпирани да идват от кметове на ГЕРБ. Бяха привиквани от кметове на ГЕРБ, бяха заплашвани. Публично зададох въпроса на Бойко Борисов каква е ролята на ГЕРБ във вътрешнопартийния спор в ДПС? Каква е работата на тия хора? Нали се сещате, че те не правят това по собствено усмотрение – да забраняват на членове на ДПС да ходят на партийно мероприятие. Друга партия не го прави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук