Държавният департамент е одобрил продажбата на противотанкови ракетни комплекси на България

0

Американският държавен департамент е решил да одобри възможната продажба на ракети „Джавелин“ (Javelin FGM-148F) на правителството на България, става ясно от прессъобщение на Пентагона. Ракетите и свързаното с тях оборудване са на обща стойност от 114 милиона долара, пише още в документа. Те представляват противотанкови ракетни комплекси.

Предложената продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, защото ще помогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа, допълват от Пентагона. 

В същото време това ще подобри дългосрочната отбранителна способност на България да защитава своя суверенитет и териториална цялост, както и да изпълни националните изисквания за отбрана. Страната ни няма да има затруднения в това да включи новото оборудване в своите въоръжени сили, посочват още от американското министерство на отбраната. Освен това предложената продажба няма да промени основния баланс на военните сили в региона, смятат от Вашингтон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук