Д-р Симидчиев със съвети за живеещите в близост до взривовете в Елин Пелин

0

Д-р Александър Симидчиев, Фейсбук:

След като осъществих връзка с кмета на Елин Пелин и съдействах да координираме някои от институциите пристигнали да помагат на място, се замислих с какво мога допълнително да съм полезен.

Въздухът ми е грижа. За това, ето и малко съвети как можете да си помогнете ако сте в радиус около 2 км около мястото на взривовете и около 5 км от наветрената към момента страна (посока Лесново и Горна Малина)

  1. Ако сте навън, приберете се в къщи и затворете прозорците. Тези които имат пречиствател на въздуха могат да го включат. Това особено важи за семейства с малки деца, бременни и хора над 65 годишна възраст.
  2. Ако имате хронични белодробни страдания (например астма или ХОББ) – имайте под ръка обичайните си инхалатори, особено тези за разширяване на бронхите.
  3. Хората по т.2, ако имате оплаквания (свиркане или стягане в гърдите, кашлица, по-обилни храчки или ускорен пулс) и те не преминават след обичайна доза на предписаните Ви медикаменти – потърсете лекарска помощ ПРЕДИ нещата да са се влошили допълнително.
  4. Не предприемайте ненужни действия, защото в такива моменти, дозата на обществен отговор е много важна! Твърде голямата е не по-малко вредна от недостатъчно малката.

Малко информация за състава на дима от фойерверки:
Краткосрочно излагане може да влоши белодробното заболяване, причинявайки пристъп от астма или остър бронхит и повишавайки податливостта към последващи дихателни инфекции.

Екип изследвал праховите частици в дим от фойерверки в продължение на две години е открил повишени концентрации на метали като мед и барий, останали след фойерверки (цветовете и следите на фойерверките се получават, когато барутът се смесва със специфични добавки съдържащи различни метали).

Освен по-големите концентрации на прахови частици, активността на фойерверките също така увеличава концентрациите на вредни газове:

Въглероден оксид – токсичен само когато е на закрито и във висока концентрация

Азотни оксиди – високото съдържание в атмосферата предизвиква значими екологични проблеми – включително киселинни дъждове и смог. За дихателната система е дразнещ.

Серният диоксид – силно дразнещ за очите, лигавиците, кожата и дихателните пътища. Може да възникне бронхоспазъм, белодробен оток, пневмонит и остра обструкция на дихателните пътища както и конюнктивит. Вдишването на ниски концентрации на серен диоксид може да влоши хронични белодробни заболявания, като астма и емфизем.

Възстановяването след по-интензивно вдишване на дим е различно за всеки и зависи от тежестта на излагането. Зависи и от цялостното ви здраве на белите дробове преди въздействието. Може да отнеме известно време, докато белите ви дробове се възстановят напълно и е възможно да продължите да изпитвате недостиг на въздух и да се уморявате по-лесно. Потърсете помощ от колега пулмолог, ако имате такива оплаквания особено ако продължават по-дълго.

Тук е мястото да спомена, че около големи празници (например нова година) – концентрацията на гореспоменатите замърсители във въздуха над градовете ни, НЕ Е по малка от тази, която имаме сега над Елин Пелин и околните населени места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук