Корнелия Нинова: Съжалявам, че предложих Радев за президент

0

Съжалявам, че предложих Радев за президент. Той разби политическата система, заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ бившият лидер на БСП Корнелия Нинова.

„Най-много ме боли, че предадоха избирателите. Радев не иска новото БСП”, посочи тя, говорейки за бъдещето на партията след нея.

„Старите партии не трябва да умират. Не се разбиват само старите партии – БСП и ДПС, а и „Величие”, „Възраждане”, ПП-ДБ”, каза още тя, допълвайки обвинението към Радев, че е разбил политическата система.

Запитана директно съжалява ли, че е предложила Радев за президент, Нинова отговори: „Вече да, защото се разбива държавността и партийната система“. 

Според нея президентът Румен Радев е част от този процес. 

„Той е вреден за демократичните устои на държавата“, заяви Нинова. 

Но по думите й „вдигането на юмрука на Ларгото беше хубаво“. Но тази енергия след това е била похабена от задкулисие, сглобки и от разговори в манастири. 

„Онзи момент беше хубав, беше истински. Народът беше по улиците“. 

След това според нея „задкулисните играчи опропастиха всичко в името на лично спасяване на Борисов и на трупане на лични богатства и постове“. 

Според нея новото ръководство на БСП иска затопляне на отношенията с президента Румен Радев, но „президентът не ги иска“. 

„Едно слагане към президента, което според мен няма им се получи“, е нейният прочит на ситуацията. 

„Борислав Гуцанов заяви от трибуната, че „ние много уважаваме ГЕРБ“. Прегръдката с ГЕРБ за мен това е тежко предателство към членовете и избирателите на БСП, хората с които 8 години водих нечовешки битки срещу модела ГЕРБ. И сега излизаш и им казваш ние можем и с ГЕРБ? И Борисов казва и ние можем с БСП. Какво промени ситуацията?“, попита Корнелия Нинова в „Денят започва с Георги Любенов“.

„Бойко Борисов заяви, че БСП вече е естествен партньор, при положение, че преди месеца твърдеше, че на конгрес на ГЕРБ има решение „никога с БСП”. Гуцанов заяви: „Ние много уважаваме ГЕРБ.” Вигенин каза: „Без Борисов в ГЕРБ”. Това е тежко предателство към членовете и избирателите на БСП. Това е едно от последствията от изключването ми. Аз спирах тези процеси години наред. Този заговор е текъл през това време“, заяви Нинова пред БНТ, коментирайки последните изявления на посочените политици.

Запитана кой овладя партията, бившият лидер на БСП отговори: „Задкулисието, хората с много пари и тези, които искат да използват партията за лични изгоди. За кратко време се случиха ключови неща: прегръдката с ГЕРБ, която ще се случи след изборите; напусналите и изгонените от БСП се върнаха; предричам, че ще се върне либералното в партията; наложи се силов стил – газене на устав, на закони, на правила, заплахи, мачкане на хора и др.; в резултат на събитията в последните месеци партията се разцепи от горе до долу – тежка последица от оставката ми и последвалото ми изключване от партията.”

Допълни, че сближаването с ГЕРБ е едно от последствията от изключването й и „този заговор си е текъл, докато аз бях председател“. Нарече сегашното ръководство на партията предатели.

По думите й в БСП са се случили много неща след като тя е напуснала „Позитано“ 20. Наложен е стил в партията, който за нея е непознат -„Силов, газене на устав, на закони, мачкане на хора, заплахи, провеждане на някакви форуми без кворум т.е. нов стил на работа и на управление в БСП“.

30 хиляди социалисти напускат партията, несъгласни с нейното изключване, заяви тя.

Но бе категорична, че изключените заедно с нея социалисти няма да участват в листи на други партии като „МЕЧ“, каквито информации се появиха. „Категорично нямам общо с Радостин Василев и „МЕЧ“. Имам достойнство, за разлика от тези, които превзеха БСП”, подчерта тя.

„Продължавам в политиката. Но на предстоящите избори ще почивам”, заяви тя. И попита „кой болен мозък“ може да произнесе думите, че тя отива в листите на друга партия.

За наследниците си в соццентралата каза още – те се гледат в огледалото и казват – това е Корнелия, но това, което правят, го приписват на другия, категорична е Нинова. Партията се е разцепила отгоре до долу, според нея и това е най-тежката последица от изключването й.

Нинова коментира и очакваното представяне на Лявото обединение на парламентарните избори на 27 октомври.

Ще стъпя на опита си – на 1 май направихме подобно обединение с 30 формации и на 9 юни резултатът ни се срина, обясни Нинова и допълни, че може да се изгуби твърдото ядро. Шансът е да спечелим периферия. Дали ще успеят – зависи, пожелавам им успех, каза още Нинова и изрази надежда БСП да премине 4-процентната бариера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук