Лидерът на ГЕРБ коментира ресора на Екатерина Захариева в ЕК

0
сн. БТА

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК).

Тя поема ресор „Стартъпи, изследователска дейност и иновации“, според представената проектоструктурата на новата ЕК от председателя Урсула фон дер Лайен.

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов.

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов.

Борисов изтъкна, че в този раздел – икономика, индустрия, конкурентоспособност, иновации са най-мощните програми на ЕС и на България ѝ прилича да получи този ресор, свързан с програмата „Хоризонт“. Аз благодаря на Урсула фон дер Лайен и на ЕК за това, което са направили за България, добави той.

Томислав Дончев обясни, че бюджетът на програма „Хоризонт“ е 100 млрд. евро и това по думите му е достатъчен индикатор за това колко сериозен е ресорът. Томислав Дончев посочи, че в доклада на Марио Драги за конкурентоспособността на Европа много точно се дефинира ситуацията, в която се намираме – три-четири пъти разлика в цената на енергийните ресурси между Европа и САЩ, близо четири пъти разлика в цената на газа, огромни проблеми пред конкурентоспособността на Европа и препоръката да инвестираме повече в индустрия, в иновации и стартиращи предприятия, нещо, което е свързано с ресора на Екатерина Захариева.

Отнасям се със загриженост към всички дялове на българската икономика, но акцент на нашите усилия трябва да бъде индустрията, която е една трета от българската икономика. Голямата задача в момента, която поради политическите неразбории дори не успяваме да формулираме, е повишаване на добавената стойност от индустрията, коментира още Томислав Дончев в отговор на въпрос за наличието на средна класа у нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук