Мария Габриел – вероятният нов зам.-шеф на НАТО

0

Мария Габриел е най-спряганото име за зам.-генерален секретар на НАТО, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте оглави алианса, пише „24 часа“.

Рюте официално ще поеме поста на 1 октомври, когато изтича мандатът на настоящият шеф Йенс Столтенберг. Генералният секретар има само един заместник и негово е решението кого да предложи на поста.

Че това най-вероятно ще е бившият ни еврокомисар, вицепремиер, външен министър и несъстоял се заради провала на сглобката министър-председател на последното редовно правителство, „24 часа“ научи от вътрешни и външни източници в началото на месеца. Новината днес се появи и в различни български електронни медии.

Последната голяма публична поява на Габриел бе по време на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София в края на май.

В момента зам.-шеф на алианса е румънецът Мирча Джоана, чийто мандат беше удължен през 2023-а с една година до октомври 2024 г. Самият Джоана заяви, че няма да си тръгне от НАТО заедно настоящия генерелен секретар Йенс Столтенберг на 1 октомври, а може да го направи и по-рано. Румънецът е сочен за фаворит на президентските избори в страната в края на ноември, макар все още официално да не е обявил своята кандидатура.  „Няма да си тръгна с генералния секретар (б.а Йенс Столтенберг), ще си тръгна по-рано, в подходящия момент или по-късно, когато с новия генерален секретар се разберем“, заяви преди време Джоана, който още не е обявил дали ще бори за президентския пост на Румъния. Очаква се да го направи до месец.

В миналото длъжността заместник генерален секретар на военния блок традиционно беше запазена за европейци, обикновено италианци. Но през 2012 г. американският дипломат Александър Вършбоу зае поста. За пръв път НАТО пък имаше жена за зам.-шеф в лицето на американката Роуз Готемюлър. Тя зае ръководната позиция през октомври 2016 г.

В началото на юли полското издание Dziennik Gazeta Prawna написа, че Варшава усилено се бори за позицията на зам.-шеф на НАТО. „При такива назначения винаги има задкулисни преговори“, твърди вестникът, като допълва, че „в замяна на подкрепата на Рюте, Полша е поискала позицията на заместник-генерален секретар“. Шансовете на Варшава обаче са „само теоретични“, според вестника, тъй като други страни от източния фланг на НАТО, включително България и Латвия, също се борят за поста. Освен това наскоро полски медии разкриха, че е нито един полски кандидат няма да стане помощник-генерален секретар, тъй като техните предложения за позицията не са събрали достатъчно подкрепа.

Възможно е следващият заместник-генерален секретар на НАТО да бъде жена, пишеше още в материала си Dziennik Gazeta Prawna. 

Смята се, че кой да бъде заместник на Марк Рюте е било обсъждано на срещатата на върха на алианса във Вашингтон през юли, но тази информация не е потвърдена. Така или иначе крайното решение ще се падне на нидерландеца.

Мария Габриел напълно пасва на профила за зам.-шеф на пакта, който вече се описва в чуждите медии и в европейските политически среди. Тя има зад гърба си солидна кариера най-вече на европейска сцена. Два пъти избирана за еврокомисар, тя напусна поста миналата година, за да е кандидат за премиер на ГЕРБ в началото на 49-ото НС. След провала на първия мандат обаче стана вицепремиер и външен министър в кабинета на сглобката с ПП-ДБ. Тя трябваше да смени акад. Николай Денков начело на правителството на 9-ия месец – в началото на този март, но ротацията се провали. След това Габриел не се включи в кандидат-депутатската надпревара за 50-ото НС, а в средите на ГЕРБ се заговори, че се готви за висш пост в Европа. Подобно на Габраел и сегашният зам.-шеф на НАТО Мирча Джоана е бил външен министър на страната си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук