Напрежение възникна пред имота в кв. „Бояна“, който е обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган

0
сн. БТА

Напрежение в „Бояна” и опит от привържениците на Доган за нахлуване в сараите. На място се чуват възгласи „Мафия”.

Стигна се до сблъсък с полицията, пратена да охранява мястото. Чуха се викове „Мафия“. Един от привържениците на Доган заяви на полицаите:
„89-та година танковете не ни спряха, камо ли вие да ни спрете. Нашите деди умряха за тая демокрация“.

В „Бояна“ се появи бившият евродепутат Николай Бареков, който се обади в СДВР и предложи чакащите отвън да влязат да видят какво е положението, но по мирен път. Това не се случи. Малко по-късно се появи и синът на Доган – Демир Доган, предаде Нова телевизия. Според привържениците на почетния председател на ДПС той трябва да бъде допуснат в имота. Мотивите са, че вътре има собственост на баща му.

В ранния следобед напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци.

„Да имаме търпение, ще изчакаме, ще извършим необходимите процедури. Следваме законовия ред, за да се възстанови правото. Ние сме за върховенството на закона, но няма да отстъпим от това да подкрепим и ще бъдем тук до тогава, до когато е необходимо“, призова няколкото часа преди това съпредседателят на партията Джевдет Чакъров.

Привържениците на Доган твърдят, че в четвъртък следобед в имотите, които той от години ползва като резиденции – в „Бояна“ и в „Росенец“ край Бургас са влезли „яки момчета“ и са извършили самоуправство.

Формалният собственик Данаил Папазов настоява жилищата да бъдат освободени. Те се притежават от негови фирми, а Папазов твърди, че Доган нямал основание да ги обвитава.

МВР се е отзовало на два сигнала от привърженици на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи БТА. Те са били за това, че сигурността му е застрашена. На място са били изпратени патрулни коли. След извършена проверка е установено, че става дума за гражданско-правен спор, към който полицията няма отношение. Материалите ще бъдат предадени на прокуратурата, уточняват още от силовото ведомство.

Дотук се стигна, след като бившият съдружник на Доган Данаил Папазов обяви, че имотите в „Бояна“ и в Росенец са на дружествата „Хермес Солар“ и „Делта Епсилон“, на които той е краен собственик и съответно почетният председател трябва да ги напусне.

Оказа се, че наемът на Ахмед Доган, за да живее в имота в „Росенец“, се плаща от партийната каса на ДПС и е на стойност 4 000 лв. месечно.

Договорът е между ДПС в лицето на Доган и собственика на имота „Делта епсилон“ ЕООД, в чийто съвет на директорите е доскорошният съдружник на Доган в ТЕЦ „Варна“ Данаил Папазов.

От показания на медиите документ, се вижда, че договорът е сключен през септември 2008 г. и не е известно дали все още е валиден и дали има анекси към него.

От текста се вижда, че на ДПС е предоставено ползването на апартамент и две стаи, квадратура не е посочена, не се уточнява и ползването на дворното място. Договорената цена е 48 666 лв. годишно (4055 лв. месечно).
Снощи служители на охранителна фирма изведоха от обекта служители на Доган.

По думите на Чакъров той се е обадил на служебния премиер Димитър Главчев и го е поканил да отиде на място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук