Николоски нападна открито България: Жалко, че корумпирани политици разрушават добрите отношения

0

С нова порция срещу България и българските политици излезе вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията на югозападната ни съседка Александър Николоски, който обяви, че „истерията“ у нас е създадена от „някои от провалените български политици“. 

Това съобщава скопската електронна медия „Обсервер“.

„Аз стоя зад всичко, което казах, а именно, че е некултурно, неприлично и нецивилизовано президентът на една държава да ви посети и да не го почетете, като поставите знамето на страната, която представлява.Няма оправдание за Румен Радев, че не издигна македонското знаме при посещението на Гордана Силяновска Давкова като президент на Македония.Искаше ли да изпрати послание, че те по същество не признават Македония? Ние сме наясно кои сме, ние сме отделна нация, македонска нация, отделен народ, македонски народ. Ние говорим свой македонски език, различен от всички останали езици, имаме своя история, своя култура“, изтъкна повторно  Александър Николоски.


„Македония ненужно се вкарва в предизборни теми в България и поне аз смятам, че Македония може да бъде отговорът на седмите неуспешни избори, пред които е изправена България. Кризата в българското общество е създадена именно от тези политици, които вместо да дадат отговор на обществото си за високото ниво на корупция и престъпност в България, за лошата икономика, заради която мнозина напускат, те искат да се справят с Македония. Отношенията им с Македония всъщност показват, че те нито искат добросъседство, нито искат Македония да стане член на Европейския съюз, камо ли да напредва към Европейския съюз. Те искат да блокират Македония и да използват Македония като своя предизборна тема“, твърди Николоски.

Той уверява, че „няма да допусне това и няма да позволи на никого да се оправдава за негови изказвания или за всичко друго, което се случва в Македония“.

„Всъщност самият факт, че са твърдения извън контекста и че са слабо разбрани в България, показва, че македонският и българският език са различни. Защото това, което има един контекст в македонския език, очевидно има друг контекст в българския език. Но аз стоя зад всичко, което казах, а именно, че е некултурно, неприлично и нецивилизовано президентът на една държава да ви посети и да не го почетете, като поставите знамето на страната, която представлява. Няма оправдание за Румен Радев, че не издигна македонското знаме при посещението на Гордана Силяновска Давкова като президент на Македония.Искаше ли да изпрати послание, че те по същество не признават Македония? Ние сме наясно кои сме, ние сме отделна нация, македонска нация, отделен народ, македонски народ. Ние говорим свой македонски език, различен от всички останали езици, имаме своя история, своя култура. Ние знаем кои сме и нямаме нужда да се доказваме пред никого. А тези, които искат да четат историята по различен начин, са политици от XIX век, а не политици от XXI век“, коментира още Николоски и добави:

„И бих искал да кажа нещо на онези политици, които искат моята оставка. Политици, които са обвинени в престъпност и корупция, политици, които сме виждали на снимки да спят на легло до пачки злато и стотици хиляди евро в чуждестранна валута, ме молят да подам оставка. Такива политици ще ми искат оставката?Извинете ме, господа, но не сте достойни да ми поискате оставка.Жалко е, че добрите отношения между двата съседни народа, македонския и българския, се разрушават от корумпирани политици, които не могат да направят нищо за собствената си държава, освен да нагнетяват гняв и омраза. И такъв е този, който споменах със златните парчета, такъв е и един друг, който се смята за голям олигарх в България, както и редица други политици, които са корумпирани, а също и този, който е президент на България и който не прояви минимално благоприличие и минимум цивилизовано поведение, за да постави македонското знаме по време на посещението на македонския президент.

И затова моята реакция е такава и затова аз и ВМРО-ДПМНЕ ще продължим да защитаваме македонските национални интереси. Нашата цел е Македония да напредне, да стане член на Европейския съюз, да извърви пътя към Европейския съюз, но да го направи с гордост и достойнство, а не унизена. Винаги ще защитаваме македонските национални интереси. Ние не търсим нищо друго, но искаме да защитим своето“, обобщава Николоски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук