Папа Франциск ще участва на срещата на върха на Г-7 в област Пулия

0
сн. БГНЕС

От днес до 15-и юни, в италианската област Пулия ще се състои срещата на върха на Г-7  с лидерите на Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада, САЩ и Япония. За първи път ще участва Глава на Римокатолическата църква в лицето на Папа Франциск.

Г-7 е организиран в Борго Егнация  – град на Адриатическо море , богат на руини и история.  Домакинът – премиерът на Италия Джорджа Мелони е от няколко дни на мястото на събитието. Освен лидерите на страните от Г-7, специални гости са президентът на Украйна Володимир Зеленски, краля на Йордания Абдула II , турския президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и др. 

Темите на срещата са конфликтите  в Украйна и Близкия Изток, климатичните промени, имиграцията и икономическото развитие. 

Папа Франциск ще присъства на сесията за изкуствения интелект. Президентът на Италия Серджо Матарела дава официален прием тази вечер  в замъка Castello Svevo в Бриндизи. Сигурността на Г-7 е на най-високо ниво по въздъх, земя и море. След жалба на полицейския синдикат за лоши хигиенни условия, 1800 служители на реда  са преместени в хотели от круизен кораб нает за 6 милиона евро от правителството. Акредитирани са 1600 журналисти. 

Очаква се по време на срещата президентите на Съединените щати и Украйна –  Джо Байдън и  Володимир Зеленски – да сключат двустранно споразумение за сигурност. 

Стана ясно и че преговарящите в рамките на Г-7 са постигнали разбирателство за предоставяне на Киев на помощ в размер на 50 милиарда долара – чрез използването на замразени руски активи, уточняват от Асошиейтед прес.

Очаква се и британският премиер Риши Сунак да обяви на срещата на Г-7 подпомагане на двустранна основа за Украйна – на стойност от около 310 милиона  долара, предава Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук