ПП-ДБ иска имунитета на Пеевски

0
сн. БГНЕС

Депутатът от парламентарната група на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова не внесе повече яснота относно подадени сигнали от бившия банкер Цветан Василев за сваляне депутатския имунитет на председателя на ДПС Делян Пеевски. „По този въпрос има процедури, които предстоят да се развият. Ще бъдете уведомени своевременно“, каза Йорданова пред журналисти в Партийния дом.

Тя добави, че главният прокурор може да иска сваляне на имунитет на народен представител и затова има процедури, които следват да се направят.

Депутатът от ПП Лена Бориславова обясни, че все още не се е запознала със сигнала от Цветан Василев и предстои да бъде обсъден на парламентарна група. Това, което стана ясно по време на изслушването на Цветан Василев във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото е, че Василев потвърждава за наличието на над 500 млн. лв., които са несъбираеми кредити от Делян Пеевски.

„Не съм могла да се запозная със съдържанието на сигналите, но поемам ангажимент в рамките на днешния ден да изпратим допълнителна информация, за да може и гражданите да имат пълна прозрачност във всяка една получена информация. Надявам се да има достатъчно данни, така че прокуратурата да не може да продължи да затваря очите си по данни за извършени престъпления“, надява се Лена Бориславова.

Също така Надежда Йорданова каза, че днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) планира да започне действия за възобновяване на процедурата за избор на нов главен прокурор. Явно това е планът на мнозинството да избере нов главен прокурор за следващите 7 години, коментира тя.

Тя посочи, че ВСС с изтекъл мандат няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите 7 години. Същият този ВСС причини Иван Гешев на България като главен прокурор, същият този състав на ВСС отказа да го освободи през 2022 г. Същият този ВСС преживя катарзис само за едно денонощие след промяна на политическата конюнктура на страната и освободи Гешев. ВСС няма интегритета и демократична легитимност да избира нов главен прокурор, категорична бе Йорданова.

Тя напомни, че ПП-ДБ са внесли законопроект още на 1 август, с който ВСС с изтекъл мандат не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд, нито председател на Върховния касационен съд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук