ПП-ДБ: Няма подкрепа от останалите партии, ще върнем неизпълнен втория мандат

0
сн. БНТ

След проведените вчера срещи с останалите параламентарни групи, стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони и след това разговори за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат и сме готови в момента, в който президентът ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен.

Това заяви в парламента Божидар Божанов от ПП-ДБ. Представители на коалицията се явиха пред медиите, след като вчера проведоха срещи с останалите политически сили, търсейки подкрепа на предложена от тях декларация. Документът съдържаше задължение по 7 точки, включващи приемане на нов закон за съдебната власт, избор на антикорупционна комисия и на омбудсман, приемане на закон, наречен от медиите „донос – бонус“ и др.

От ПП-ДБ поискаха в понеделник президентът да отсрочи връчването на втория мандат с до три месеца и през това време да се приемат антикорупционни закони.

Кирил Петков благодари на президента Румен Радев за възможността да проведат разговорите и „да тестваме дали в 50-ото НС има воля да се справим с корупцията и зависимостите“. Той посочи, че няма да злоупотребяват с времето и са готови да върнат мандата в първия удобен за президента момент. „Искам да благодаря на президента, който ни даде възможност да проведем тези разговори и да тестваме дали в 50-тот НС има воля да се справим с най-големия проблем в България, а това е корупцията и всички зависимости“, бяха точните думи на Кирил Петков.

По отношение на третия мандат Николай Денков каза: „Няма смисъл да обсъждаме какво ще се случи в хипотетична ситуация. Нека видим кой ще бъде негов носител, какво ще бъде предложението и тогава ще решим.“

Според Людмила Илиева, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, от начина, по който са протекли тези срещи с парламентарно представените партии, е имало общо усещане, че предложения от ПП-ДБ подход, по който следва да протекат разговорите за правителство, се възприемал като позитивен. За първи път ние видяхме остри опоненти в пленарна зала да сядат да разговарят добронамерено с една единствена цел – да се намери път за изход от този тупик, в който сме поставени. Затова ние отчитаме самия процес, по който протече разговорът с останалите парламентарно представени групи, като позитивен, добави тя. По думите ѝ, този подход тепърва ще бъде следван и ще бъде поставян като основа за решаване на наболелите политически проблеми в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук