Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

0

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. 

Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат „не“ на възхода на крайнодесните. В Париж две протестни шествия са събрали около 75 хиляди души според полицията, а според организаторите много повече. „Няма място за фашизма“, „Бардела, махай се!“ – скандираха протестиращите и призоваха към масово гласуване и силен „народен фронт“ на левите сили срещу националистите. 

Митингите минаха сравнително спокойно, но по мащаби бяха далеч от протестите през 2002 г., когато милион и половина французи излязоха срещу Националния фронт. Въпреки призивите левите сили не успяват да преодолеят разногласията, а десницата е в сериозна криза. 

Предсрочните избори предстоят на 30 юни, след като победата на крайнодесните на евровота доведе до разпускане на Националното събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук