Работна мисия на МВФ в Русия е отложена за неопределен срок

0
сн. АП

Работна мисия на Международния валутен фонд (МВФ), която трябваше да проведе консултации с руските власти в рамките на ежегодния обзор на руската икономика, е отложена за неопределен срок, съобщи ТАСС. 

Като причина за отлагането е посочена липсата на техническа готовност на мисията за провеждане на консултациите, уточни Алексей Можин, изпълнителен директор за Русия в МВФ. 
  
МВФ засега не е отговорил на запитванията за коментар, допълва Ройтерс. 

Украйна и западните й съюзници се противопоставиха на мисията на Фонда в Русия с мотива, че тя ще демонстрира отношения с Русия въпреки инвазията на Москва и окупацията на украински територии, припомня Ройтерс. 

За решението на МВФ е било съобщено в понеделник, 16 септември, когато мисията възнамеряваше да започне онлайн консултации. които  трябваше да бъдат последвани от посещение на делегация на Фонда в Москва за срещи с руски официални представители. 

Това щеше да направи МВФ първата голяма международна финансова институция, която изпраща своя официална мисия в Русия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година.

По думите на Можин заяви, че на руската страна е „добре известно“, че много европейски държави „са се изказали за неприемливостта на възобновяването на сътрудничеството между МВФ и Русия и за неприемливостта на провеждането на такива консултации“.

За последен път редовната годишна мисия на МВФ посети Русия през ноември 2019 г., преди началото на пандемията ковид.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук