Радев: Как да свикам НС – едните лидери се скриха във Фейсбук, други се разбягаха по селата

0
сн. БГНЕС

Ниската избирателна активност и появата на нови формации в парламента са резултат от провала на системните партии. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Според него появата на нови партии в НС отразява наказателния вот на българския избирател.

„Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите е ясен показател, че те не се идентифицират както с предизборните послания, с черния пиар, който се разгърна активно в тази кампания, и най-вече – с поведението и действията на партиите след изборите, защото хората виждат тези дълбоки противоречия и в една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развие държавата оттук нататък. Тяхна е отговорността и те не могат да избягат от нея“.

По повод изявлението на Делян Пеевски за евентуален бъдещ политически проект на Радев: 

„Не коментирам паник атаките на който и да е политически лидер. Тук думата има медицината“. 

За новите политически играчи и очаква ли  да бъде съставено стабилно правителство:

„Явно провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на някаква алтернатива, но нека да е ясно, че всяка една нова партия, която прекрачи българския парламент, тепърва трябва да разкрива и да отстоява своите позиции и изобщо своята роля в този парламент“. 

За първото заседание на Народното събрание и свикването на консултации с партиите:

„Че как да го свикам? Те, едните лидери се скриха във Фейсбук, другите се разбягаха по селата, третите хванаха гората. Чакам ги да се върнат“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук