Радев с апел към партиите: Час по-скоро да решат своите вътрешнo-семейни проблеми

0

България първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина. Моят въпрос към всички политици е къде остана тази България? Час по-скоро България трябва да възстанови свята водеща роля на Балканите. Не да реагираме, да следваме някакви общи политики, а ние да ги генерираме.

Този апел към българските политици да решат най-накрая своите вътрешни проблеми отправи президентът Румен Радев.

Държавният глава, който е на официална визита в Босна и Херцеговина, помоли журналистите вътрешните проблеми на страната да бъдат оставени настрана. „Мисля, че е крайно време да извадим главите си от пясъка да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни и провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото„.

Той допълни, че Босна и Херцеговина гледа на България като един силен член на НАТО, на ЕС – страна с демокрация и развита икономика.

Президентът коментира и информацията, че са отправени заплахи срещу директора на служба „Военна полиция“ Ивайло Сотиров.

„Заплахи срещу живота на когото и да било са недопустими в България“, категоричен бе той.

Държавният глава обяви, че оценката за военно служещите в Босна и Херцеговина е изключително висока. „Това е ясен пример, че България осъзнава, колко е важна сигурността в този регион“, каза Радев и допълни, че бройката им се променя. 

Той попита къде е останала България, която първа реагира на всички важни проблеми в региона като апелира към българските политици да решат вътрешнополитическите проблеми и да върнат България на Балканите „в един по-широк регионален план“, защото страната ни е доказала, че може да води с конструктивни политики и може да инициира важни процеси. Радев увери, че страната ни остава твърдо ангажирана в операция „Алтея“, която е продължение на полицейската мисия на ООН в Босна и Херцеговина за гарантиране на мира след като войната приключи. Президентът посети и военната база „Бутимир“, в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук