Рая Назарян не иска да е служебен премиер

0
сн. БГНЕС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви, че не би приела да бъде служебен премиер.

„Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа“, заяви депутатът от ГЕРБ в кулоарите на парламента.

Ако и с третия мандат в рамките на 50-ото Народно събрание не бъде излъчено правителство, то президентът следва да назначи служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Настоящият служебен премиер – председателят на Сметната палата Димитър Главчев остава един от основните кандидати. В списъка са и заместниците му – Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов и Радослав Миленков, но при предишния подбор те се не изявиха желание да бъдат премиери. Андрей Гюров, също все още е подуправител на БНБ, но тече процедура по отстраняването му.

Омбудсманът Диана Ковачева и заместничката й Емилия Чернева-Маркова вече напуснаха постовете си.

„Не съм дала нито един повод, за да се налага каквато и да било смяна на председателя на Народното събрание. Напротив, точно обраното, смятам, че съм положила много усилия и до момента е възвърнат диалогът между различните партии, има някаква последователност, някаква полезност на законодателната инициатива и в този смисъл поводи за подобни хипотези няма“. Това каза още Назарян във връзка с изказване на Делян Пеевски от тази сутрин, че президентът се е опитал „през пионките си от ПП-ДБ да организира сваляне на шефката на парламента“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук