Ройтерс: Отказана от армията подкрепа е причината за оставката на министър-председателката на Бангладеш

0
сн. АП

Началникът на въоръжените сили на Бангладеш е решил военнослужещите да не откриват огън срещу мирни жители, за да въведат със сила комендантски час, и това е принудило бившата министър-председателка Шейх Хасина Вазед да подаде оставка и да напусне бързо страната, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на двама офицери от армията.

Командващият Вакер уз Заман, който оповести оставката на Хасина, е заседавал със своите генерали с видеоконферентна връзка, след което е отишъл в резиденцията на министър-председателката, за да я уведоми, че неговите военнослужещи няма да приложат поисканите от нея мерки, информира представител на Индия.

Посланието е било ясно – Шейх Хасина не могже повече да разчита на подкрепата на армията, отбелязва Ройтерс, като уточнява, че официално нито Вакер уз Заман, нито министър-председателката са споменавали публично за оттеглянето на подкрепата на армията.

Шейх Хасина Вазед напусна страната заедно със сестра си с военен хеликоптер. Генерал Заман се срещна с президента Мохамед Шахабудин за консултации за служебно правителство, начело на което се реши да бъде носителята на Нобелова награда за мир за 2006 г. Мухамад Юнус.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук