Тръмп: Бях прострелян с куршум, който прониза дясното ми ухо

0

„Бях прострелян с куршум, който прониза горната част на дясното ми ухо”, написа Доналд Тръмп в своята социална мрежа „Трут соушъл“ след инцидент със стрелба на митинг в щата Пенсилвания, предаде БТА, позовавайки се на агенция „Ройтерс“.


Сикрет сървис съобщи, че са приложени мерки за защита на кандидата за президент на САЩ на Републиканската партия
„Имаше много кръв и осъзнах какво се случва“, посочва Тръмп, цитиран от „Ройтерс“.

Той бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет сървис.

От видео кадри на инцидента се вижда как агенти на Тайните служби изтичаха на сцената и се натрупаха върху и около Тръмп, който беше коленичил зад подиума. Почти веднага на сцената се качиха и други въоръжени с автомати, каски и маскировъчни облекла служители на реда.

Последва втори залп изстрели. Агентите на тайните служби задържаха Тръмп на земята в продължение на 25 секунди.

После се чува някой да вика: „Стрелецът е свален!“ Това се смята за логична процедура – защитеният трябва да бъде прикрит, докато е сигурно, че може безопасно да бъде отведен.

Някой друг извика: „Мърдайте!“ тъй като много от тълпата продължиха да крещят.

Агентите вдигнаха Тръмп на крака, червената му бейзболна шапка с надпис Make America Great Again вече не беше на главата му, косата му беше разрошена, ухото му беше окървавено и ивици кръв бяха размазани по лицето му.

„Дайте ми да си взема обувките! Дайте ми да си взема обувките!“, каза Тръмп, докато агентите го вдигаха от земята. След това каза: „Чакай, чакай, чакай“, преди да размаха юмрук над главата си. Веднага агент разпростря ръката си над главата на Тръмп, за да я предпази от повече потенциални изстрели.

Един човек, присъствал на митинга, е убит, а други двама са ранени и са в критично състояние, предаде Ройтерс, като се позова на Сикрет сървис.

Доналд Тръмп е в безопасност и са предприети мерки за защитата му, съобщиха още от агенцията.

Тръмп показваше таблица с броя на преминаващите границата, когато в тълпата започнаха да се чуват трясъциВидя се как той протяга дясната си ръка към врата си, а по лицето му се стича кръв.

Източници от правоохранителните органи заявиха пред Си Ен Ен, че стрелецът се е намирал на покрива на сграда точно пред мястото на митинга.

Очевидци описват „кървава“ и хаотична сцена. „Това е чиста лудост“, казва един от участниците в митинга.

Би Би Си интервюира мъж, представил се като очевидец, който казва, че е видял мъж, въоръжен с пушка, да пълзи по покрив близо до събитието. Той и хората край него започнали да сочат мъжа, опитвайки се да предупредят полицията, която не знаела как да реагира и тогава в продължение на 2-3 минути сочел на снайперистите от „Сикрет сървис“ към покрива.

„Мислех си защо Тръмп все още говори. Защо не са го извели от сцената“, каза мъжът с червена шапка на кампанията на Тръмп. „Следващото го знаете – пет изстрела.“

„Заподозрян стрелец е стрелял няколко пъти към сцената от високо място извън митинга. „Сикрет сървис“ бързо реагираха със защитни мерки и бившият президент е в безопасност и се оценява състоянието му“, заяви Антъни Гулиелми, началник на комуникациите охраната.

„Един зрител е убит, двама зрители са в критично състояние. Инцидентът в момента се разследва и официално е уведомено Федералното бюро за разследване.“

В изявление от предизборния щаб на Тръмп бе съобщено, че той е добре, след като бе изведен от митинг в Бътлър, Пенсилвания.

„Президентът Тръмп благодари на правоохранителните органи и на служителите, които реагираха първи, за бързите им действия по време на това отвратително деяние“, се казва в изявление на говорителя Стивън Чунг. „Той е добре и в момента се преглежда в местно медицинско заведение. Повече подробности ще бъдат предоставени по-късно“.

Разследването трябва да установи дали стрелящият е бил сам или е имал съучастници. Как е организирано покушението, така че да се открие огън извън периметъра за сигурност и да има достатъчно видимост към трибуната и Тръмп.

В понеделник започва конгрес на Републиканската партия, на която се очаква официалната номинация на Доналд Тръмп за кандидат за Белия дом. Републиканците, подготвящи се за събитието в Милуоки, се събраха около телевизори във фоайето на хотел там, а очевидци описват как хората са стъписани от кадрите и се кръстят.

Според „Вашингтон пост“ кампанията на президента Байдън подготвя прекъсване на всички изходящи комуникации и работи за спиране на телевизионните си реклами.

Стрелбата се разследва като опит за убийство на бивш президент, съобщиха правоохранителните органи, цитирани от Асошиейтед прес.

Сикрет сървис съобщи, че стрелецът се е намирал на висока позиция извън периметъра на агенцията. Той е бил убит от агенти на службата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук