Обилни валежи се очакват в 17 области

0
сн. НИМХ

В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология. 

Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети.

Град с големината на яйце падна снощи над Нова Загора и околните села, където са нанесени сериозни щети по земеделските култури, автомобили и недвижими имоти.

Градушка и бурен вятър нанесоха щети в община Казанлък и в някои села на община Николаево.

Въпреки че в Сливенска област са били изстреляни повече от 200 противоградни ракети, градушката унищожи прасковени градини, зеленчукови насаждения и лозя в землищата на селата Мечкарево и Гавраилово.

Ледени късове с големина на орех нанесоха поражения и в Трънско. Огромни щети има и във Великотърновска област. В Лясковец е обявено бедствено положение, а във Велико Търново е задействан общинският план за кризи, за да могат двете най-засегнати общини да получат държавна помощ за справяне с бедствието.

Заради щетите от градушката частично бедствено положение беше обявено и в ловешкото село Радювене.

Днес в Тетевен се свиква общинският кризисен щаб за бедствия и аварии заради снощната опустошителна буря, пороен дъжд и градушка с големина на яйце в село Рибарица, която унищожи реколта, увреди покриви и изпочупи стъкла на къщи и автомобили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук