Желанието да бъдем уникални: Как да открием своя личен стил

0
сн. Пиксабей

Може би всяка седмица се сблъскваме с различни тенденции или „естетики“ от TikTok, които да изпробваме, но всички най-добре облечени хора в света се придържат към това, което знаят, че работи най-добре. Да имаш наистина отличителен личен стил означава да определиш какво ти подхожда и никога да не се отклоняваш твърде много от него. Разбира се, това улеснява обличането всяка сутрин и води до много по-малко стрес при пазаруване, но приемането на собствената ви уникалност в модата всъщност може да има положително въздействие върху психичното ви здраве като цяло, съобщи Bazaar.

Според модния психолог Шакайла Форбс-Бел открояването чрез облеклото ви е свързано с получаване на потвърждение, което може да повиши самочувствието ви и да промени начина, по който другите взаимодействат с вас.

„Като хора желанието ни да се открояваме е вкоренено, защото постигането на специално признание и утвърждаване повишава самооценката ни и увеличава вероятността да бъдем възнаградени. Затова е разбираемо, че хората са привлечени от създаването на характерни визии. Да бъдете запомнящи се и лесно разпознаваеми не само осигурява социални ползи, но и може да повиши самочувствието ви“, обяснява тя.

мода дрехи тенденции

iStock/Getty images

Форбс-Бел каза още, че притежаването на собствен отличителен външен вид или усещане за стил, което е незабавно разпознаваемо за другите, отразява присъщото желание да бъдеш специален – и тези, които се стремят към това, всъщност са склонни да имат по-голяма емоционална стабилност от тези, които не го правят.

„Отличителният личен стил отразява желанието да бъдеш уникален. Проучванията са установили, че хората, които имат силно желание да бъдат уникални, са по-емоционално стабилни и удовлетворени от живота си, отколкото хората със слаба потребност да бъдат уникални“, допълни тя.
В практически смисъл силното усещане за това кой сте и как искате да се представите пред света, помага да се внуши чувство на спокойна увереност, което е трудно да се фалшифицира.

„Мисля, че това е невероятно силно“, казва стилистката на знаменитости Ейми Кройсдил, която работи с Никола Кофлън и Мариса Абела.

„Можете да го превърнете в свой план, в своя идентичност. Всъщност става въпрос за създаване на визуално представяне на това, което сте отвътре; повечето от хората, които виждаме, никога няма да имаме възможност да общуваме с тях, така че визуално можете да се чувствате като себе си и да се чувствате комфортно в кожата си, когато вървите по някоя улица или влизате в някоя стая. Това ви дава увереност – то е като броня.

мода

Istock

„Това всъщност може да промени поведението ви. „Да имаш страхотен личен стил не означава да изглеждаш добре, а да се чувстваш като най-истинската версия на себе си. След като веднъж сте определили какво е това, да се придържате към него означава, че в гардероба ви няма нищо, което да не ви кара да се чувствате по най-добрия начин“, добавя Либи Пейдж, директор на пазара в Net-a-Porter.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук