Ръководителят на МААЕ нарече сериозен рискът от щети на Курската АЕЦ поради действията на украинските въоръжени сили

0
сн. БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че „много сериозно“ оценява риска АЕЦ „Курск“ да бъде повредена в резултат на нахлуване на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Русия.

„Докато там се водят боеве, аз съм много загрижен“, каза той в интервю за Financial Times , отбелязвайки, че атомната електроцентрала е „технически в обхвата на артилерията“ от украинските позиции. Гроси каза, че близостта на атомната централа, която има два работещи реактора, до мястото на боевете между руските и украинските сили е от „особена загриженост“.

„Това е централа от типа на Чернобил“, каза Гроси, обяснявайки, че ядрото на реактора е „напълно открито“. „Посетих няколко от тях. Можете да се разхождате и да видите как горивните клетки се спускат, сякаш е фитнес зала или нещо подобно“, каза Гроси.

Ръководителят на МААЕ говори за плановете си да посети атомната централа следващата седмица.

Попитан дали би пътувал по искане на Москва, Гроси каза: „Предложих да дадат на Агенцията достъп до централата, в случай че искат да съставя мнение. И те ме поканиха“.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи , че се разработват условията за посещението на Гроси в Курската АЕЦ в края на август.

На 17 август се проведе телефонен разговор между ръководителя на Росатом Алексей Лихачов и Гроси. Това беше вторият им разговор. Предишните консултации се проведоха на 9 август. В резултат на разговорите Лихачов покани Гроси да посети АЕЦ Курск и град Курчатов в близко бъдеще, за да оцени лично ситуацията, развиваща се около действащия ядрен обект. Гроси изрази готовност да посети централата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук