Административен съд – София: Зафиров представлява „БСП за България“ в ЦИК

0

Административен съд – София град потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият фунциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията „БСП за България“. Това е поредна важна стъпка на социалистите по пътя към широкото ляво обединение.


Решението идва в деня, в който БСП подписва коалиционно споразумение с всички леви партии в България за общо явяване на изборите.


Припомняме ви, че Централната избирателна комисия със свое решение вписа Атанас Зафиров като представляващ коалицията „БСП за България“. Решението обаче беше обжалвано в опит на бившия председател и бивш член на партията Корнелия Нинова и неправомерно упълномощените от нея изключени от партията бивши членове Иван Ченчев и Георги Свиленски да блокират явяването на БСП на изборите в широко ляво обединение. Днес съдът категорично отхвърли тяхното искане, съобщават от „Позитано“ 20.

Делото във Върховния касационен съд за това кой представлява самата партия БСП обаче остава.

Как се стигна до тук?

Два дни след изборите на 9 юни, на 11-и, лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради, както сама ги нарече, „катастрофалните резултати“ на партията. На 15 юни Националният съвет на БСП избра временно ръководство, в което изпълняващ функциите председател е Атанас Зафиров. И той поиска да бъде вписан в регистъра на политическите партии, който се води от Софийския градски съд.

Така на 9 юли СГС реши, че Нинова трябва да бъде заличена като председателк на БСП, а Зафиров – да бъде вписан като представляващ партията. В решението си съдиите посочиха, че оставката на Нинова е влязла автоматично в сила и не е нужно констатирането ѝ от Конгреса. Според съда това се налага само когато Конгресът освобождава председателя, а не когато той сам подаде оставка, какъвто е случаят с Нинова.

Но членът на Националния съвет Крум Дончев обжалва решението на СГС. И казусът стигна до ВКС, който ще заседава по него на 9 септември.

Междувременно Националният съвет на БСП изключи и Нинова, и Дончев от партията. Това стана на 1 септември.

Защо е важно кой е вписан в СГС?

При регистрация на една партия за избори ЦИК изисква т.нар. удостоверение за актуално състояние. И само човекът, посочен като представляващ партията в него или опълномощен от него, може да я регистрира за избори.

Юридическата каша става пълна, като се има предвид, че Зафиров, който де факто ръководи БСП, има съдебно решение, че представлява коалицията „БСП за България“, но на изборите на 27 октомври столетницата предвижда да се яви в нова коалиция с още 20 други леви партии. Нейното име обаче още не е известно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук