Млада надежда на ВВС и един от най-опитните ни летци са загиналите на „Граф Игнатиево

0

Двама са загиналите пилоти при катастрофата с учебно-тренировъчен самолет в „Граф Игнатиево“. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев.

„При тренировъчен полет във връзка с утрешната демонстрация са загинали двама офицери пилоти. Съболезнования на семействата, близките и колегите им“, заяви той.

Командирът на българските Военновъздушни сили – генерал-майор Димитър Петров, съобщи имената на загиналите. Това са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин.

По думите му това е било рутинен тренировъчен полет: „Беше планиран много отдавна. За него са се готвили от месеци. Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия, днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие“, допълни той. 

Когато завърши разследването ще съобщим причината за инцидента, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Починалите са офицери – пилоти. Единият от тях е роден през 1973 година, а другият през 1996 г.

Летели са на т.нар. “спарка“ с регистрационен знак №207 от 12-та авиационна база Долна Митрополия.Излетели са в 12:17 часа, а катастрофата е станала в 12:30 часа.

„Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12-та база по отношение на този самолет L-39. Самолетът е излетял технически изправен. Той е реновиран”, обясни военният министър Атанас Запрянов.

Летците загинаха при изпълнение на служебния си дълг, утре ще обявя ден на траур във въоръжените сили и всички знамена ще бъдат свалени наполовина“, каза Атанас Запрянов. 

„Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли, че съм малко наказан? Какво очаквате?“, отговори шефът на ВВС на въпрос дали ще подаде оставка. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук