„Политико“: Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

0

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише „Политико“. Изданието посочва, че тя е на „мушка“ и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на „Юрактив“ от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи. Тогава тя е била правосъден министър.

Начело в списъка е унгарският кандидат Оливер Вархеи. Досега той бе еврокомисар по разширяването и добросъседството. В бъдещата Комисия той ще отговаря за здравеопазването и благосъстоянието на животните. Той бе критикуван, че в предишната Комисия е ухажвал кандидати за членство в ЕС с проблеми с върховенството на закона, а пред 2023 г. нарече евродепутатите „идиоти“.

Словенката Марта Кос е наречена „посланик в немилост“. Под въпрос ще бъде поставена нейната компетентност. През 2020 г. тя подаде оставка от поста посланик в Германия и Швейцария заради обвинения в злоупотреби и бе разследвана от външното министерство.

Белгийката Хаджа Лабиб вероятно ще бъде разпитвана за миналото си. Особен интерес може да предизвика пътуването ѝ до Крим като журналист. То било финансирано от Русия. Интерес буди и издаването на визи за ирански официални представители, което едва не коства на Лабиб поста външен министър.

Петият е малтийският кандидат за ЕК Глен Микалеф, чиято номинация учуди дори негови съпартийци заради липсата на опит за подобен пост, пише „Политико“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук