След 5 часа бурни дебати! НС реши: Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

0

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия.


Около 5 часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Искането за отстраняването му беше подписано парламентарните групи на ПП-ДБ, „Възраждане“ и независимите депутати от разпадналата се група „Величие“.

Още в самото начало на обсъждането депутатите на ДПС посочиха, че ПП-ДБ искат остраняването на Славчев, защото самите те се страхуват от разследвания на КПКОНПИ и така ги вкараха в отбранителна позиция. Десните трябваше да се обясняват и оборват по различни обвинения срещу тях – дали Лена Бориславова е пътувала за обяд с тогавашния премиер Кирил Петков в Солун с правителствен самолет; дали Николай Денков е влязъл в конфликт на интереси като министър на образованието и сам си е издействал статута на академик в БАН; Божидар Божанов за скандала с бившия министър на електронното управление Александър Йоловски и т.н.

„Това е опит да отстраниш този, който те разследва, за да попречиш на разследването„, атакува с аргументи зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Депутатите на Пеевски развиха теза, която той самият е изказвал – че Славчев се готви да се прехвърли в Софийска градска прокуратура (СГП) и от там ще защитава ПП-ДБ. 

Дебатите бяха прекъсвани, чуха се взаимни обвинения за сфери на влияние. 
Разискванията, които някои от народните представители определиха като срамен дебат, включваха нападки и обвинения за наглост, конфликт на интереси и опъване на чадъри към различни депутати, припомняния за предишно редовно правителство.

ПП-ДБ трябваше да изтърпят атаки и от своите съюзници от „Възраждане“, с които по неволя се събраха за оставката на Славчев.

Националистите обвиниха десните в лицемерие и двуличие – че искат санитарен кордон около „Възраждане“, а в същото време търсят парламентарната подкрепа на партията. Хората на Костадинов споделяха и твърденията на депутатите на Пеевски и Борисов, че ПП-ДБ се опитва да прехвърли Славчев в столичната прокуратура.

Десният депутат Надежда Йорданова се принуди да обяснява, че ПП-ДБ нямат нито възможността, нито желанието да направят подобно нещо. 

Десните попаднаха на мушката и на ИТН. „Този дебат тук е коя групировка да има контрол, както едната – на ПП-ДБ, на всичкото отгоре е разследвана“, обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

Той и съпартийците му дълго говориха, че ПП-ДБ проявяват лицемерие, тъй като са работили заедно с Пеевски, а сега твърдят, че искат да ограничат влиянието му.

Малко по-късно Йорданов обяви, че групата на ИТН ще напусне залата и „няма да участва в този гнусен фарс“, както се изрази. Така депутатите на Слави Трифонов фактически избягаха от гласуването.

От името на БСП Борислав Гуцанов обяви, че настоящият парламент е изчерпан и не може броени дни преди края на работата му да се обсъжда такова предложение. Тук социалистите бяха атакувани от „Възраждане“ – зам.-шефът на партията Цончо Ганев заяви, че целта днес е да се ограничи Пеевски, и обиди червените, че са станали известни като „БСП-Ново Начало“ (групата на Пеевски се регистрира за изборите като „ДПС-Ново начало“). 

От ГЕРБ-СДС се обади Маноил Манев – той повтори версията, че в момента, в който е освободен Славчев, той ще премине в СГП и всичко, по което е работил, ще отиде там с него. „Това е целта на занятието, защото СГП проверява политическите лица“, обяви Манев.

От ДПС поискаха от Славчев да отговори дали разпъва чадър над „Продължаваме промяната – Демократична България“. Хамид Хамид заяви: 

„Какво всъщност стои зад този проект за решение, между другото изцяло подписан от лица, които имат пряк конфликт на интереси от гласуването на тази точка, но това са подробности за тях, защото лица, които са проверени от Комисията да подписват махането на ръководителя на тази комисия, е меко казано конфликт на интереси, но те даже не се свенят да излизат тук и да четат мотиви“. 

Николай Денков призова своите колеги да се освободят от Славчев. По думите му това ще бъде знак, че няма чадър над ПП-ДБ. 

„Възраждане“ обявиха, че ще гласуват „за“ отстраняването.

Самият Славчев излезе накрая сам да се защити. По повод нападките, че поверената му комисия не върши нищо, той изтъкна, че възможността КПК да разследва корупционни престъпления е влязла в сила през март т.г. Той засегна и конкретното обвинение, че антикорупционната комисия е била сезирана още преди 3 години за скандала с кредита от 150 млн. лв., отпуснат от ББР на бизнесмена Румен Гайтански, но се задействала едва наскоро, покрай раздорите в ДПС.

За това Славчев заяви, че случаят е пристигнал за разследване в КПК в края на юни и началото на юли, след като са влезли в сила разследващите им функции. Това станало след като прокуратурата дала изрични указания КПК да са задейства.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС съобщи за правен казус със самото гласуване. Той заяви, че ако се приеме, решението за освобождаване на Славчев би било противоконституционно и противозаконно.

„Предлагате да бъде освободен изпълняващият функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията, който изпълнява и функциите на председател на КПКОНПИ без да си давате сметка, че всъщност вие не може да го освободите, защото самият закон, така, както сме го приели всички ние, колеги от Сглобката, ние сме определили за изпълняващ функциите Антон Славчев“, сочеше сериозният правен анализ на Закона за противодействие на корупцията излезе, направен от Росен Желязков. 

Той  напомни, че при приемането на закона през ноември м.г., тогавашното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС е решило, че в рамките на 3 месеца ще избере състав на КПК (което не се случи – бел.а.). В закона е записано, че дотогава заварените членове на старата антикорупционна комисия КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните нови комисии – КПК и КОНПИ. В този преходен период, уточни Желязков, досегашните членове изпълняват функции, но вече не са членове и не са в мандат.

Според него с предложеното сега решение се предлага да се освободи Славчев, който обаче, като изпълняващ функциите на председател, не може да бъде освободен по реда на новия Закон за противодействие на корупцията, тъй като не е избран по този ред.

„Той може да бъде освободен само чрез избора на новите членове на КПК, който трябваше да го направим най-късно януари т.г.“, изтъкна Желязков.

Още повече, посочи той, законът казва, че само Славчев може сега да изпълнява функциите на председател на КПК, тъй като оглавяваше старата комисия КПКОНПИ след оставката на бившия й председател Сотир Цацаров в качеството си на негов заместник.

Славчев не може да бъде освободен, изтъкна Желзяков, защото в самия закон, както е приет, той е определен за изпълняващ функциите и друг не може да го направи. „Дори ако определите лице, което да изпълнява тези функции, това лице ще бъде с вързани ръце“, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС.

Отгоре на всичко, ако бъде освободен Славчев, той ще продължи да бъде председател на комисията, смята Желязков.

Причината е, че законът му е възложил тази функция, а не Народното събрание. „Ще сътворим изключителен парадокс – няма да бъде нито първият, нито последният“, констатира той.

Желязков изтъкна, че за да започне процедура за избирането на нов състав на КПК, първо парламентът трябва да избере омбудсман, който да представи своя кандидат в номинационната комисия. Въпросната комисия, съгласно закона, разглежда представените пред депутатите кандидатури за членове на КПК, а след това представя доклад, от който парламентът се ръководи при избора. Омбудсман обаче няма, така че процедурата не може да стартира.

„Дотогава ние ще се въртим в омагьосания кръг да си говорим как трябва да се подновяват съставите на регулаторите, да не правим нищо, защото сами сме си вързали ръцете, в това число с мнозинството, които сами сме си предвидили и които, за съжаление, бяха шамаросани от Конституционния съд“, заключи мрачно Желязков.


Така накрая стана ясно, че няма текст за мнозинство, което е необходимо за освобождаването на изпълняващият функциите член и председател на Комисията за противодействие на корупцията и на КПКОНПИ.

Равносметката от днешния парламентарен ден показа, че мнозинство за освобождавене на Славчев се оказа непосилно за вносителите. 

За освобождаването му гласуваха 95 депутати – 35 от ПП-ДБ, 36 от „Възраждане“ и 24 независими.

91 бяха против – това бяха групите на ГЕРБ-СДС и ДПС в пълен състав, както и един от БСП и един независим.

Още 7 от БСП и 1 независим се въздържаха, а ИТН не участва. Същото в общи линии се повтори и при следващите гласувания и така инициативата се провали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук