80 плочки от опасния америций са открити при операцията на ДАНС и МВР

0
  • анас Илков

На шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец са открити общо 80 плочки  с размер 70/35/2,5 мм от опасния за здравето метал америций. Най-много са открити в автомобил в Пловдив – 44 броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец.

Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР в Пловдивско.

Плочките са държани с цел продажба, като цената на всяка е била 5000 евро. Над 430 пъти по-високи стойности на гамафона е установеното излъчване в периметър около 1 метър от всяка пластина.

Първоначално са задържани четирима, в момента в ареста са двама мъже, които са се занимавали с частен бизнес. За тях прокуратурата ще поиска постояннен арест.

Пластините не са оръжие, а имат индустриално приложение – прилагали са се за елиминиране на статично електричество. Те може да се използват за „мръсна бомба“, поясниха експертите.

Според тях могат да причинят човешки жертви, увреждане на здравето на различни лица, вследствие на радиационно замърсяване. Предприети са всички действия за обезопасяване на районите, където са намерени тези материали. 

Работата по случая продължава. Предстоят експертизи, а намерените радиоактивни материали в момента се съхраняват на безопасно място. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук