България чества 116 г. от обявяването на независимостта си

0

Велико Търново днес е център на тържествата за 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд Първи в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“. В честванията в старопрестолния град ще се включи председателят на Народното събрание Рая Назарян.

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. Ще бъдат пресъздадени събитията с прочитането на манифеста за провъзгласяването на българската независимост преди 116 години.

След това в крепостта „Царевец“ от 10,30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

Здравка Маслянкова

За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви:

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“.  

Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България.

Нужни са ни общи цели, които да следваме, коментира за уроците на Независимостта историкът проф. Петко Петков:

„Лутайки се, всеки със своите си предпочитания и постоянно боричкайки се, няма да стигнем и на половината на пътя, който нашата държава и управляващите извървяха до 1908 година, за да постигнат без кръв тази голяма цел“.

Кулминацията на честванията е тържествената проверка-заря на площад „Цар Асен Първи“ от 19,30 часа. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук