Германските социалдемократи спечелиха изборите в Бранденбург, „АзГ“ е втора политическа сила

0

Германските социалдемократи спечелиха оспорваните избори в провинция Бранденбург. Партията на германския канцлер Олаф Шолц взе 31 процента от гласовете, а плътно след тях е крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

„Алтернатива за Германия“ не успя да спечели втора провинция в Германия, но отново е втора сила в местен парламент. На изборите в Бранденбург тя взе 30% от гласовете, първа остава управляващата и досега ГСДП.

Християндемократите получиха само 12 процента, колкото взима и новообразуваният крайноляв съюз на Сара Вагенкнехт.

Загуба в Бранденбург, който ГСДП контролира след обединението на Германия, би поставила под съмнение политическото бъдеще на Шолц и би увеличила натиска за предсрочни национални избори.

Партията му претърпя поражения на два предишни регионални вота този месец – в Тюрингия и Саксония, за разлика от представянето на АзГ.

Шолц призна разочарованието си от резултатите от изборите и призова основните партии да формират правителства без „десни екстремисти“.

„АзГ“ стана първата крайнодясна партия, която печели парламентарни избори в Германия след Втората световна война с резултата си на гласуването през уикенда в Тюрингия. Тя се нареди на второ място след консерваторите в Саксония.

Резултатите бяха очаквани, тъй като това предвиждаха и проведените преди вота социологически допитвания.

Но „AзГ“, смятана за дясноекстремистка от служителите по сигурността в двете източногермански провинции, бе малко вероятно да успее да управлява, тъй като други партии отказаха да си сътрудничат с нея, за да формират мнозинство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук