Австрийските консерватори не искат да подкрепят предизборната програма на конгреса на ЕНП, отчасти и заради Шенген

0
сн. АП

Делегатите на консервативната Австрийска народна партия (АНП), участващи в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ, няма да подкрепят програмата, с която ЕНП ще се яви на изборите за Европарламент през юни. Причината е, че платформата съдържа предложения като развитие на ядрената енергетика и разширяване на Шенген, които са неприемливи за АНП. Това съобщи генералният секретар на партията Кристиан Щокер, цитиран от австрийското издание „Курир“.

„Имаме ясни позиции, към които ще се придържаме и от които не можем да отстъпим. В предизборния манифест има много добри предложения и точки, но има и няколко червени линии за нас“, посочва Щокер в изявление. „Няма как да се съгласим с използването на ядрената енергия в Австрия. Ние сме и ще останем против ядрената енергия и занапред“, допълва той.

АНП отхвърля и поисканото от България и Румъния пълноправно членство в Шенген, отбелязва „Курир“. „Шенгенската система не работи. Трябва да я ремонтираме и не бива да си затваряме очите за това“, посочва Щокер. Въпреки всичко той оценява положително факта, че някои от исканията на АНП в областта на борбата с незаконната миграция и в частност по отношение на политиката към така наречените сигурни трети страни са включени в програмата.

Щокер допълва, че АНП се отнася негативно и към отмяната на принципа на решенията на ЕС във външната политика и политиката на сигурност да се вземат с единодушие, а също и към плановете за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене. Сред исканията на австрийските консерватори е и да бъде поставено по-голямо ударение върху конкурентноспособността и върху намаляването на бюрокрацията и регулациите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук