Акад. Николай Денков и Асен Василев, и спортният министър по никакъв начин не са замесени в корупция, каза Кирил Петков

0
сн. БТА

Акад. Николай Денков, и Асен Василев, и спортният министър по никакъв начин не са замесени в корупция. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков на брифинг в парламента.

Аз съм сигурен, че системата въобще не е изчистена напълно и по всичките структури, всички ние трябва да се борим ежедневно с проблема с корупцията, каза Петков. По думите му затова е направен силен антикорупционен закон. Съпредседателят посочи, че „спортният министър е много чист и прави най-доброто, което може да се направи в тази ситуация“. Нито стотинка освен заплатата, която взимам от този парламент, нямам, нямам друг доход освен точно този и мога да го декларирам, каза още Петков. Той посочи, че би бил щастлив да бъде направена толкова силна комисия за противодействие на корупцията, че да може цялото българско общество да се довери, след като „направим проверка на всички политици, за които има някакви съмнения“.

В тази политическа конкуренция всеки дебне толкова много, че това е може би най-бързият начин да изчистим всякакви съмнения за корупция между политическите партии. Ако я нямаше тази конкуренция и имаше едно успокояване, щях да се притеснявам, каза Петков. Според него сега всеки следи всеки и това премахва риска от корупция.

На въпрос как от ПП-ДБ ще убедят ГЕРБ и ДПС, че Николай Денков има качества за външен министър Петков заяви, че въпросът е относно това дали качествата на Мария Габриел ще бъдат подходящи и за премиер. Аз лично вярвам, че ще бъдат добри качествата ѝ като премиер, каза Петков и добави: “Когато сте бил премиер и сте седял с всички премиери в Европа, вие сте не само на нивото на най-висшата дипломация, вие наистина можете да се справяте с всякакви ситуации“. По думите му, когато те работят в тандем, това „дава истинската сила на България“. Нека ги оставим да работят в тандем, а не да се опитваме да им се намесваме с някакви препоръки.

По думите на Петков голяма част от бъдещето на това правителство ще се случи, когато има „симетрия и във външните отношения, но и си говорим истината“.

Във връзка с изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес, Петков каза, че „министърът на МВР е на ГЕРБ, така че няма смисъл да се правим, че не е. Когато си бил вече премиер, спокойно можеш да си външен министър, защото човекът, който държи най-важните дипломатически отношения в една държава, е премиерът“, допълни Петков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук