Ако спрем въглищните централи, най-вероятно ще се наложи да внасяме електричество според почетният президент на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев

0
сн. БТА

Ако ние спрем въглищните централи, без да имаме нова централа, най-вероятно ще се наложи електричеството да бъде внасяно. Това каза почетният президент на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев по време на пресконференция на тема: „Българската енергетика – план без бъдеще! Кой ще плати сметката?“. Със събитието от синдиката отбелязаха 35 години от създаването си. Тренчев отбеляза ангажимента за затваряне на въглищните централи за изпълнение на Зелената сделка. Според него обаче Зелената сделка е била „прекрасно звучаща“ идея, която „просто няма да стане“.

Енергетиката трябва да бъде поета от нова сила, която да изпълни всички задачи, коментира конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров относно бъдещето на сектора. В енергетиката все по-малко хора започват своя трудов път, каза той. По думите му трябва да се спазва и най-важният приоритет – безопасността при работа.

Водихме разговор с финансовия министър преди месец, в който му казахме, че сме свикнали да си заработваме заплатите, сега не разбираме тази магия кой ще ни даде пари. Той ни казва: „Не се притеснявайте, пари има“, заяви председателят на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа“ Владимир Топалов. Директорът на „Мини Марица-изток“ е заявил, че няма да бъде съкратен нито един работник, разказа той. Според Топалов всичко това звучи добре, но все още има притеснение. До две седмици трябва да стане ясно какво става с „Контур Глобал“. Ако продължи да работи, това значи, че все пак, някак си, в тази трудна задача ще трябва да минем по ръба на бръснача, за да оцелеем, коментира още Топалов. По думите му другото важно е да се види какво ще се случи с ТЕЦ „Марица-изток 2″.

От КТ „Подкрепа“ считат, че трябва да се обърне внимание на проблемите в сектора, за да се очертае по-доброто бъдеще на сектора. Имаме тотална непоследователност в политиката. Ще правим атомна централа – няма да правим, ще правим седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ – няма да правим, отбеляза вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Иоанис Партениотис.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отсъстваше от събитието по уважителни причини, споделиха колегите му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук