Александър Йоловски: Имам още какво да добавя в електронното управление

0
сн. БНР

Имам още какво да добавя в електронното управление, заяви пред БНР ресорният министър Александър Йоловски.

В момента тече оценката на министрите, напомни той и добави, че с него все още не е разговаряно. 

„Има представен отчет за свършената работа – какви са приоритетите, какви дейности ще бъдат изпълнени и съответно какво трябва да се прави. Очаквам скоро да има яснота по темата“, обясни той и заяви категорично, че важното е не дали той остава или не като министър, а да бъдат продължени политиките.

Според него тезата, че той е виновен за това, че не е имало машинно гласуване на първия тур на последните местни избори, е изцяло политическа тезаТя не почива на истината, категоричен е министърът и добави, че в последно време срещу него има доста атаки във връзка с водените политики

„Основно темата, която е свързана с изсветляването на определен тип обществени поръчки, премахването на секретните обществени поръчки при закупуване на стандартен хардуер и софтуер. Да, това е част от атаката срещу мен“. 

Става дума за някои хора, които на думи приветстват прозрачността и отчетността, но не толкова на дела, уточни той.

Припомняме, че министър Йоловски поиска охрана, след като огласи, че според него има заплаха, идваща от мандатоносителя, и по-специално от лидерите на същата политическа сила, която го е предложила за министър. Парламентът отказа да разглежда със специална комисия този случай. 

Като голям свой успех министърът на електронното управление посочи стартирането на електронния регистър на особените залози. Целият бизнес може да работи с много по-голяма доза сигурност, посочи той.

За електронните извинителни бележки Йоловски подчерта, че това е била много важна задача, за да може да докажат, че две консервативни системи много лесно могат да бъдат интегрирани. Според него проблемът там е бил в това, че „голяма част от родителите бяха свикнали да имат кочани с бележки, за да извиняват отсъствията на децата си“. 

„Когато се погледне една такава статистика, тя е стряскаща, защото се оказа, че българските деца всъщност доста малко посещават училище. Виждаме как, когато се изсветли един процес, той става публичен и прозрачен и могат да се видят всичките му слабости“. 

Същото видяхме и с електронните рецепти, допълни Александър Йоловски. Той е убеден, че скоро ще се премине към пълна електронизация в тази посока.

„Към момента има над 47 млн. издадени електронни рецепти. Видно е, че системата работи безотказно. Има някои проблеми, които не касаят технологията във връзка с националната здравноинформационна система. Технологичното решение е налично и то работи„. 

Министърът съобщи, че се търси решение как хората без електронен подпис да мога достъпват досиетата си. 

Въпросът за отговорността е основен тук, коментира той и каза, че единият вариант е тази връзка да се прави от личния лекар. „Но защо не подобна услуга да се предоставя от „Български пощи““, попита той и посочи като друг вариант РЗИ-тата или офиси на посредници.

Забавянето е оправдано, за да сме сигурни, че ще получим добър краен резултат, изказа мнението си Йоловски.

Електронната идентификация е препъникамъкът на българското електронно управление, изтъкна още той. Според него това е отключващият фактор. 

„Не трябва да има секретни обществени поръчки в електронното управление. Електронното управление е цивилна дейност, няма нужда да се прибягва до някакви мерки за секретност“.

По думите му отпорът срещу дигитализацията е повсеместен. Според него е много трудна промяната в начина на мислене. И все пак той е категоричен, че всичко, което касае права на гражданите, може да бъде автоматизирано

Изкуственият интелект е бъдещето, заяви Александър Йоловски. По думите му трябва да имаме дигитална администрация, която работи с данни, а не с хартиени документи:

„Работим в тази посока – преобръщане на вътрешния модел на работата на администрацията с махането на документите, преминаването към обработка на данни и тогава вече изкуственият интелект може да бъде използван като средство за оптимизация на процесите“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук