„Алфа рисърч“: Борисов е най-одобряваният политически лидер, а ГЕРБ остава първа политическа сила

0

Ако изборите са днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 23.7% от избирателите. Втора политическа сила ще е ПП-ДБ с 19.2% подкрепа. Партия „Възраждане“ ще е трета сила с 12.8%, ДПС четвърта с 9.7%, БСП – 9.6%, ИТН – 5.1%.

40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се случи с управлението в близко бъдеще, е ротацията между акад. Николай Денков и Мария Габриел да се осъществи.

Това сочи социологическо изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. То е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

27% от българите смятат, че е по-добра идея да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни, а 16% не могат да преценят кое е по-добре.

Оценката на дейността на правителството като цяло е отрицателна – 52,9% са посочили този отговор. От данните на агенцията става видно, че вицепремиерът Мария Габриел води в положителните оценки пред Николай Денков – тя има 34,7% одобрение на фона на 23,6% за Денков.

Готови за предсрочни избори са поддръжниците на ГЕРБ-СДС, следвани от ПП-ДБ и „Възраждане“.

39% от хората имат положителна оценка за президента Румен Радев, а почти същият процент – 38 имат отрицателна.

„Ако всеки обича някого, никой не обича парламента. 62% е отрицателната оценка към Народното събрание“, заяви пред bTV Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, представяйки електоралните нагласи от изследването им.

Доверие в партийните лидери:

Първенец по доверие е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 21,6%, следван от Христо Иванов с 15,2%. На трето място е Костадин Костадинов с 15%.

Масово хората подхождат с недоверие към партийните лидери и там процентите са следните:

Бойко Борисов – 51% недоверие

Христо Иванов – 49,7% недоверие

Костадин Костадинов – 57,2% недоверие

Асен Василев – 61,1% недоверие

Кирил Петков – 64,3% недоверие

Корнелия Нинова – 56,1% недоверие

Слави Трифонов – 51,6% недоверие

Джевдет Чакъров – 48,1% недоверие

Делян Пеевски – 74,4% недоверие

„Непрекъсната ерозия на доверието се наблюдава при съдебната система, в частност доверието към прокуратурата и временно изпълняващия длъжността главен прокурор“, отбеляза още Боряна Димитрова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук