Асен Василев: Приемането на еврото през 2025-а година остава наша амбиция

0
сн. БГНЕС

Амбицията ни да се присъединим в еврозоната през 2025-а година остава. България ще бъде там, където ѝ е мястото – да взема решения заедно с другите. Разширяването на еврозоната ще даде един положителен сигнал на източноевропейските страни. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю в сградата на Министерски съвет, на която участваха още премиерът акад. Николай Денков и финансовият министър Асен Василев.

Габриел добави, че срещата е била добра възможност как България и Ирландия да укрепят стратегическото си сътрудничество.

„България и Ирландия са стратегически партньори и съюзници и като такива споделяме общи ценности и търсим заедно решения на регионални и глобални предизвикателства“, коментира Габриел.

Тя благодари на подкрепата на Ирландия, която оказва подкрепа на България за присъединяването ни в ОИСР и еврозоната. Габриел посочи, че от нас зависи да се противопоставим на популисткия скептицизъм относно приемането на еврото.

Финансовият министър Асен Василев потвърди думите на Габриел, че амбицията да влезем в еврозоната остава за 2025 г.

„Приемайки еврото, България за втори път в историята си ще участва в това да контролира, използва и да работи в една световна валута“, поясни той.

По думите му стабилността, която има в момента с валутния борд на еврото, дава стабилност на българската икономика.

Много по-добре ще бъде, когато участваме във вземането на решения в управлението на устойчивата валута като еврото, което ще е в плюс на българските граждани и на бизнеса, обясни Асен Василев.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков обясни, че с Донахю активно се водят преговори за това как се движи България по отношение приемането в Еврозоната. Донахю е част от екипа, който подготвя решенията, които да се вземат през следващите месеци по темата, уточни Денков и представи биографията на председателя на Еврогрупата.

По думите му Ирландия е забележителна държава с приемането на еврото, тъй като, тръгвайки от най-ниските нива и благодарение на правилна политика, в момента е една от най-развитите държави в ЕС.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю добави, че Ирландия ще продължи да подкрепя България за присъединяването ѝ в еврозоната. Той открои какви са ползите от приемането на еврото: еврото има огромна роля за растежа на икономиката, жизненият стандарт, перспективите за развитие и доходите ще бъдат по-добри и положителни, когато еврото стане официална валута в България, търговията и обменът ще постигне растеж и еврото ще бъде добре за българската търговия и работи.

Еврото предлага огромно удобство и позволява търговията, пътуването и обменът да се развиват в следващите години. Еврото ще даде повече удобства, работни места и сигурна икономика, категоричен бе Донахю.

„Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини в еврозоната и когато България мине тестът – това ще стане бързо. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност в бързо променящ се свят“, каза още Донахю.

Според него е възможно България да влезе в еврозоната през 2025 г., но въпросът е кога, а не дали България ще влезе в Еврозоната.

„Цялата работа е насочена към овладяването на инфлацията, което трябва да се случи още през настоящата година“, добави Донахю.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук