Астрономи откриха нов източник на звезден прах

0
сн. Пиксабей

Международен екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах във Вселената – специфичен вид свръхнова, която взаимодейства с газ от обкръжението си.

Звездният прах, наричан също космически, образува градивните блокчета на скалистите планети, като Земята, и дори на самия живот. Един от най-големите въпроси за специалистите обаче е какъв вид звезди го образуват и как.

Свръхновите са мощни взривове в космоса през последните етапи от живота на някои звезди. Експлозията от тип Ia, която е във фокуса на изследването, е възможна в двойна звездна система.

Според британски учени ударната вълна, причинена от експлозията на тази свръхнова, се разбива в материал, изхвърлен преди това от едната или от двете звезди, създавайки нов космически прах.

Учените от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф са наблюдавали през първите три години след експлозията й свръхнова в спирална галактика на около 300 милиона светлинни години от нас. Според тях тя е една от най-плодотворните, произвеждащи прах.

Досега изследователите са търсели тези така наречени фабрики за прах сред свръхнови от тип II – масивни звезди, които експлодират в края на краткия си живот чрез процес, известен като колапс на ядрото.

Професор Хейли Гомес, ръководител на Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф и един от съавторите на изследването, разказва: „В тази работа изследователи от цял свят използваха множество телескопи, които могат да търсят както във видимата, така и в инфрачервената светлина, за да наблюдават рядък вид астрономическо събитие, което се случва, когато много стара, мъртва звезда с малко по-масивна и по-млада звезда-спътник експлодира. Титаничната ударна вълна на експлозията се разбива в материал, изхвърлен преди това от едната или двете звезди, и този сблъсък води до създаването на нова партида космически прах“.

Учените са изследвали свръхнова тип Ia, наречена SN2018evt.

„Изследването ни на SN2018evt показа, че само 1041 дни след експлозията се образува огромно количество космически прах, равно на 1% от масата на Слънцето. Това може да обясни изобилието на прах, което наблюдаваме в тези странни елиптични галактики“, добавя проф. Гомес. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук