Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

0
  • о “Неделя 150“

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ).

Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни:

„При правителството „Денков“ имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е сериозна грешка това. Сега – със ситуационни мнозинства – не съм сигурен, че могат да минат законите“.

Той подчерта, че неусвояването на средствата по ПВУ няма да поставят под риск изпълнението на Бюджетано това не е хубаво, а лошо:

„Според мен ще получим половината пари по втория транш. ЕК ще ни каже, че получаваме половината пари и започва да тече едно време, в което, ако не изпълниш всичко останало, губиш всички пари и не можеш да получиш нищо повече до 2026 г. Това ще се случи скоро, според мен. Много финансови министри премахват капиталови разходи заради това. Това е много лошо“.

По думите му, ако не вземем средствата по ПВУ ще има дългосрочни последствия, защото ще изпуснем важни инвестиции, които ще ни направят по-силни:

„Всички казват, че понеже икономически нещата се движат добре и всички казват, че тези пари не са необходими на България. Това е огромна стратегическа грешка. Огромен автогол ще е да загубим 8 милиарда евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат“.  

Пеканов коментира, че България не стои добре сред страните в ЕС заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство:

Има в момента преговори за следващи еврокомисари, а не виждам ние да участваме в тях пълноценно, защото Народното събрание е раздробено, а служебният премиер няма тежест, защото такива бяха конституционните промени, тежестта е в парламента, а в него няма общи позиции за нищо„. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук