Байдън обърка бившите германски канцлери Ангела Меркел и покойния Хелмут Кол

0
сн. АП

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи се обърка и каза, че негов разговор с бившата германска канцлерка Ангела Меркел през 2021 г. е бил с покойния канцлер Хелмут Кол, който почина през 2017 г., предаде Ройтерс. Това е втората подобна грешка на американския президент тази седмица.

На прием в Ню Йорк за набиране на средства за предизборната му кампания 81-годишният Байдън обърка история, която е основна част от стандартната му предизборна реч и заяви, че на среща на високо равнище на Г-7 през 2021 г. е разговарял с Кол вместо с Меркел, която бе на власт по това време.

„Когато бях избран за президент, отидох на среща на Г-7 със седемте държавни глави от Европа и Великобритания. Седнах и казах: „Е, Америка се върна“. И президентът на Франция ме погледна и попита: „Докога?“. Никога не бях мислил за това по този начин“, каза Байдън.

„След това Хелмут Кол от Германия ме погледна и каза: „Какво бихте казали, господин президент, ако утре сутрин отворите вестник „Лондон таймс“ и научите, че 1000 души са разбили вратите на британския парламент и са убили хора на влизане“, добави американският президент.

Белият дом към момента не е отговорил на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази седмица Байдън обърка и френския президент Еманюел Макрон с покойния Франсоа Митеран, който бе на власт от 1981 г. до 1995 г. и почина през 1996 г.

Седемдесет и седем годишният Тръмп също е правил подобни грешки. Неотдавна той обърка съперничката си в републиканските първични избори Ники Хейли с Нанси Пелоси – бивша председателка на Камарата на представителите от Демократическата партия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук