Байдън представи проект на бюджет за следващата финансова година на стойност от 7,3 трилиона долара

0
сн. АП

Президентът на САЩ Джо Байдън представи днес своя проект за бюджет на страната за следващата финансова година, която започва на 1 октомври 2024 г. Той е на стойност от 7,3 трилиона долара, предаде Ройтерс. 

Байдън предвижда корпоративният данък в САЩ да бъде повишен от 21 на сто на 28 на сто. Планира се да бъде повишен и данъкът върху доходите на физическите лица, които печелят над 400 000 долара годишно. Собствениците на активи за поне 100 милиона долара ще бъдат принудени да платят данъци в размер на най-малко 25 на сто от доходите си.

Предвижда се администрацията във Вашингтон да бъде упълномощена да преговаря с фармацевтичните компании за намаляване на цената на повече медикаменти.

В проекта е заложено възстановяване на данъци на семействата с деца, които са с ниски и средни доходи, финансиране на програми в подкрепа на отглеждането на деца и осигуряване на платен „семеен отпуск“ на служителите и работниците.

Байдън предвижда да бъдат отделени 258 милиарда долара за изграждането на социални жилища и да бъдат насочени още милиарди за борбата срещу престъпността.

Президентът на САЩ обещава в рамките на 10 години бюджетният дефицит на страната да бъде намален с 3 трилиона долара. Това би забавило, но не би спряло нарастването на националния дълг на САЩ, който възлиза на 34,5 трилиона долара, отбелязва Ройтелс. 

Бюджетният дефицит ще възлезе на 1,8 трилиона долара през финансовата 2025 г., което се равнява на 6,1 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. След това в рамките на десетилетие ще спадне до 4 на сто годишно, прогнозира Белият дом. 

Проектът за бюджет за финансовата 2025 г. е по-скоро политическо послание, насочено към избирателите в навечерието на президентските избори в САЩ, които ще се проведат в началото на ноември, посочват анализатори. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук