Байдън събра рекордните 25 милиона долара за предизборната си кампания с помощта на Обама и Клинтън

0
сн. АП

Предизборна проява за набиране на средства за кампанията на президента на САЩ Джо Байдън с участието на бившите стопани на Белия дом Барак Обама и Бил Клинтън генерира рекордната сума от над 25 милиона долара. Никога досега в историята на САЩ не са събирани толкова пари на политическо събитие, съобщиха агенциите.

Байдън, който пристигна вчера следобед с президентския самолет „Ер Форс 1“, на борда на който беше и Обама, и Клинтън се включиха в дискусия в прочутата нюйоркска театрална зала „Радио Сити Мюзик Хол“, модерирана от водещия на „Късното шоу“ (The Late Show, американско политико-сатирично токшоу – бел. ред.) Стивън Колбèр.

Но събитието беше прекъсвано на няколко пъти от протестиращи, които бяха седнали сред огромната аудитория в залата. Те ставаха от място и скандираха възгласи срещу политиката на Байдън на подкрепа за Израел във войната с „Хамас“, която до момента е отнела живота на над 30 000 души в Газа.

„Засрами се, Джо Байдън“, провикна се един от демонстрантите.

Обама каза, че Байдън се придържа към ясни нравствени норми по въпроса за Израел и е готов да изслуша всички страни в спора и да намери общ език.

Когато протестиращ в залата прекъсна Обама, бившият президент не се сдържа и му отговори по следния начин: „Не може само да говорите, без да слушате. Именно това прави другата страна“.

Обама добави, че смисълът на кампанията за преизбиране на Байдън не се състои само в това да се изложат аргументи против бившия президент Доналд Тръмп, но и да се изтъкнат постиженията на правителството на демократа, което е разширило достъпа на населението до здравеопазване, наложило е таван на цените на инсулина и е предприело уникален по рода си преход в областта на енергетиката.

Клинтън каза, че икономическите показатели на управлението на Байдън са задминали доста тези от времето на Тръмп.

„Аз гледам фактите“, каза Клинтън. „А те са, че той върши прекрасна работа за Америка“ и заслужава втори мандат.

Преди събитието кортежът с тримата лидери премина покрай стотици протестиращи срещу войната на Израел с „Хамас“ в Газа. Някои по-млади и прогресивни избиратели, които са гласували за Байдън през 2020 г., са силно недоволни от твърдата му подкрепа за отговора на Израел на нападението на „Хамас“ от 7 октомври.

Демонстрантите прекъснаха организираното до най-малката подробност събитие, което включваше още изпълнения на музикантите Куин Латифа (Queen Latifah), Лизо (Lizzo), Бен Плат, Синтия Ериво и Лия Мишел. Някои от най-големите дарители на средства на проявата се снимаха с тримата президенти, а снимките бяха направени от звездния фотограф Ани Лейбовиц.

В това време съперникът на Байдън от републиканците на предстоящите избори Доналд Тръмп също беше в района на Ню Йорк, където участваше в бдение в памет на убит полицай.

Избирането за нов четиригодишен мандат на 81-годишния Байдън буди безпокойство заради възрастта и физическото му състояние. Според неотдавнашни социологически данни на Ройтерс/Ипсос рейтингът му на одобрение е 40%, а надпреварата със 77-годишния Тръмп на изборите на 5 ноември се очертава като силно оспорвана.

По отношение на набраните средства за двете кампании републиканецът е на другия полюс. Негов съветник призна, че Тръмп няма да успее да догони Байдън по този показател и отдаде това на привържениците „милиардери“ на демократа, описвайки Тръмп като кандидат, който черпи подкрепата си от обикновените хора и работническата класа.

Билетите за вчерашната предизборна проява на Байдън са стрували между 250 и 500 000 долара, каза пред Ройтерс добре осведомен източник от демократите; подобни суми няма как да не предизвикат дебати в обществото, отбелязва Ройтерс. Щабът на Байдън обяви, че събитието е набрало над 25 млн. долара.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук