Байдън с критики към Тръмп: Той заплашваше сенаторите да отхвърлят помощта за Украйна

0

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува републиканците в Конгреса, след като Републиканската партия в Сената блокира напредъка по двупартийното споразумение за границата и пакета за помощ за Украйна и Израел, съобщи CNN.

Байдън каза, че „никога не е предполагал, че ще видя нещо подобно на това, което виждаме сега“ на Капитолийския хълм. Американският лидер обвини бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че е заплашил депутатите с „възмездие“, ако подкрепятпакета. „Републиканците се оттеглят, защото Доналд Тръмп им се обажда и ги заплашва“.

В Сената на САЩ се проведе гласуванев сряда за по-нататъшно разглеждане на закона за подпомагане на Украйна, Израел, Тайван и сигурността на американските граници. Сенаторите не успяха да съберат необходимия брой гласове, за да продължат разглеждането на документа (това изисква 60 гласа). След резултатите от гласуването стана известно, че 49 сенатори са гласували „за“, 50 „против“.

В същото време медиите писаха, че има и план „Б“ – демократите в Сената се готвят да разделят въпросите за чуждестранната помощ за Украйна, Израел, Тайван и за границата. Украинската агенция УНИАН припомня, че още през октомври 2023 г. Байдън предложи на Конгреса допълнително финансиране, което включва пари за Украйна. Офертата обаче все още не е одобрена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук