„Банк ъв Ингланд“ се очаква да повиши лихвите си до 15-годишен максиум

0

Централната банка на Великобритания – „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England), за която се очаква днес отново да повиши водещите си лихви, трябва да се пребори с високата инфлация и същевременно да предпази икономиката на страната, която понася удара на серията от увеличения на лихвите, водещи да поскъпване на кредитирането, посочва Ройтерс.

Повечето анализатори и инвеститори очакват „Банк ъв Ингланд“ да увеличи водещите си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до равнище от 5,25 на сто, което би било най-високото от 15 години насам.

Пазарите ще следят и дали британската централна банка ще отправи сигнал, че се готви да повиши още лихвените проценти през идните месеци.

Управителят на „Банк ъв Ингланд“ Андрю Бейли и неговите колеги от Съвета на директорите на финансовата институция посочват, че трябва да ограничат нивата на инфлацията в Обединеното кралство, която е най-високата сред страните с развити икономики.

Инфлацията във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се е понижила до 7,9 на сто на годишна основа през юни, сочат официални данни, огласени през миналия месец от британската Служба за национална статистика (ONS).

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишната инфлация на потребителските цени ще се понижи до 8,2 на сто през юни, след като през май беше отчетено ниво от 8,7 на сто.

Базисната инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени на храните, енергийните продукти, алкохола и тютюневите изделия, също е намаляла над очакванията на анализатори и е достигнала 6,9 на сто през юни. Тя обаче остава на равнище, което е близо до най-високото и ниво от 31 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук