Безопасността в АЕЦ „Запорожие“ се влошава с всеки изминал ден

0
сн. БГНЕС

Безопасността в контролираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие в Украйна се влошава всеки ден, заяви украинският министър на енергетиката и обеща, че ще продължи да оказва натиск в Международната агенция за атомна енергия върху Русия да се оттегли от площадката.

Украйна съобщи, че ще получи 6 милиарда евро от Европейския съюз през следващите два месеца. Войната срещу Русия вече е в третата си година и Украйна е критично зависима от икономическата и военна подкрепа на своите западни съюзници.

През следващите два месеца Украйна може да получи 6 млрд. евро от Европейския съюз по линия на четиригодишния механизъм за Украйна. Премиерът Денис Шмигал заяви на правителствено заседание, че Киев очаква да получи 4,5 млрд. евро през март и още 1,5 млрд. евро през април. 

„Тази година се стремим да получим около 16 милиарда евро от Европейския съюз. Украйна ще има ресурсите да се бори и да победи. Това е нашата ключова цел“, каза Шмигал. 

Икономическата помощ на стойност милиарди през първите две години на войната помогнаха на правителството да поддържа макроикономическа стабилност, да укроти инфлацията и да осигури навременни плащания на пенсии и заплати в обществения сектор. Украйна насочи по-голямата част от приходите от вътрешния си бюджет за финансиране на отбранителните си усилия. Данните на министерството на финансите показват, че страната е получила около 73,6 милиарда долара външно финансиране през 2022 и 2023 г.

Съветът на управителите на Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, осъждаща руската окупация на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В нея се изразява „сериозна загриженост“ от липсата на персонал и поддръжка две години след превземането ѝ. 

„Общата ситуация се движи към ядрена авария и е много важно незабавно да спрем това руско присъствие“, каза украинският енергиен министър Герман Галущенко.

 Международната агенция за атомна енергия, която има малко присъствие в централата в Запорожие, казва, че ситуацията там остава несигурна. Тя е губила цялото външно захранване осем пъти през последните 18 месеца, което я е принуждавало да разчита на дизелови генератори за охлаждане на горивото в нейните реактори за избягване на потенциално катастрофално разтопяване. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за обстрела, довел до прекъсване на електропроводи. По-рано тази седмица ръководителят на агенцията Рафаел Гроси обсъди Запорожката АЕЦ с руския президент Владимир Путин и определи срещата като „професионална и откровена“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук