Белгийски следователи претърсват офиси в ЕП по разследване за опити за руска намеса

0
сн. АП

Белгийски следователи са претърсили днес работните помещения на сътрудник на Европейския парламент по разследване за опити за руска намеса в дейността на ЕС, съобщиха местни медии. Уточнява се, че са били проверени помещения в Брюксел и Страсбург, както и в жилището на заподозрения, чиято самоличност не се уточнява.

Белгийската прокуратура съобщи, че разследва съмнения за намеса, пасивна корупция и участие в организирана престъпна група, свързана с опити за руска намеса. Допълва се, че се проверява дали евродепутати са били подкупвани, за да разпространяват руска пропаганда чрез сайта „Гласът на Европа“ (Voice of Europe). Според прокуратурата вероятно разследваният сътрудник е бил важна част от подозираното престъпление.

Според белгийски медии разследването засяга бивш сътрудник на евродепутата от „Алтернатива за Германия“ (АзГ) Максимилиан Кра. Преди седмица крайнодясната политическа група в ЕП „Идентичност и демокрация“ съобщи, че изключва АзГ от своите редици. Причина за това решение бе изказване на Кра, че „не всички членове на нацистката СС“ през Втората световна война са били престъпници.

Белгийската прокуратура е започнала проверката през април. Това е второ разследване за корупция в ЕП напоследък, след като по-рано по случая „Катаргейт“ бяха задържани и обвинени евродепутати, уличени в корупция в полза на Мароко и Катар.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук