Биткойнът достигна месечен връх от близо 48 000 долара в днешната търговия

0
сн. БГНЕС

Най-популярната криптовалута в света – биткойнът, днес поскъпна с 5 на сто до едномесечен връх от 47 705 долара, предаде Ройтерс.

Възходящият тренд при цената на биткойна идва на фона на предстоящото през април важно събитие за търговията с тази криптовалута. То е известно като „халвинг“ (halving) и се провежда приблизително на всеки четири години или всеки път, когато към блокчейна бъдат добавени 210 000 „блока“. В рамките на събитието се намалява наполовина възнаграждението, което получават „копачите“ на биткойни – участници в системата, които на доброволен принцип чрез специализирано оборудване валидират трансакции в мрежата и създават нови токени. Целта е да бъде ограничен броят на биткойните, които се пускат на пазара.

Привържениците на криптовалутата твърдят, че това може да допринесе за повишаване на цената й, тъй като биткойните ще станат по-трудно достъпни. 

Друг фактор, определящ поскъпването на популярната криптовалута, е решението през януари на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да одобри дейността на няколко спот борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн.

Към 19:50 ч. българско време 1 биткойн се разменяше за 47 610 долара.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук