Блинкън е убеден, че примирие в Газа е възможно

0

Продължават усилията на посредници от САЩ, Катар и Египет да постигнат примирие между Израел и палестинската групировка „Хамас“. Американският държавен секретар, който е на петата си обиколка в Близкия изток от началото на конфликта в Ивицата Газа, заяви, че все още има надежда за сделка. Антъни Блинкън заяви след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че постигането на споразумение за освобождаване на заложниците в Ивицата Газа все още е възможно.

„Независимо че в отговора на „Хамас“ има някои откровено неприемливи положения, той дава простор за постигане на споразумение“, каза Блинкън. 

По-рано Нетаняху отхвърли предложените от „Хамас“ условия за прекратяване на огъня и заяви, че „пълната победа“ на Израел над палестинската групировка е възможна до месеци. Нетаняху беше категоричен, че приемането на „странните“, по думите му, искания на палестинската ислямистка групировка за прекратяване на огъня няма да доведе до връщането на над 100-те заложници. Предложението на „Хамас“ предвижда примирие за 4 месеца и половина, което да доведе до приключване на войната. Планът, който включва три етапа, беше представен чрез катарски и египетски посредници. В него се предвижда и размяна на израелските заложници за палестински затворници.

Нетаняху потвърди също, че на израелските сили е наредено да се подготвят да действат в град Рафах, в южната част на Ивицата Газа, където десетки хиляди палестинци са избягали, за да се спасят от боевете. Разширяването на конфликта в Рафах ще увеличи хуманитарния кошмар в града, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Днес в Кайро се очаква да има нов кръг от преговори за постигане на мирно решение в палестинския анклав, съобщи египетски източник.

Междувременно агенциите съобщиха, че републиканците в американския Сенат са блокирали пакетния законопроект за помощ за Израел и Украйна. 

По-рано те настояха парите за конфликтите в чужбина да бъдат обвързани с помощта за укрепването на южната граница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук