Борел: Агенцията на ООН за палестинските бежанци няма алтернатива

0
сн. БГНЕС

„Няма алтернатива на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA)“, каза върховният представител по външната политика Жозеп Борел след края на заседанието на министрите на външните работи в Брюксел. 

Борел съобщи, че е поканил генералния директор на агенцията Филип Лазарини на следващия съвет на външните министри през февруари, за да обсъдят заедно всички твърдения за участие на нейни членове в терористичните атаки на „Хамас“ в Израел на 7 октомври. Същевременно върховният представител отрече, че Комисията е замразила нейното финансиране:

„Комисията не е замразила плащанията. Преди няколко дни имаше нещо като лавина от твърдения, че всички за ги замразили и щом е така, и ние трябва да го направим. Имаше много фалшиви новини. Германия не ги е замразила, Франция и Испания – също. Отделни страни-членки са ги замразили, но много малко са го направили достатъчно категорично. Останалите просто вземат предпазни мерки, изчакват, но не спират да плащат“.

„Общото усещане сред страните-членки е, че няма агенция, която да замести Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток“, каза още Борел:

„Повтарям, нищо не може да замени тази агенция. Тя играе  роля от критично значение в подкрепа на палестинските бежанци и не само в Газа, Има стотици хиляди бежанци в Ливан, Йордания, Западния бряг и тя отговаря и за тях. Агенцията изхранва 2 млн. души, осигурява медицинска помощ 30 хиляди пъти дневно. Кой може да замени това за едно денонощие?“.

Борел се надява на следващия Съвет „Външни работи“ да бъде даден старт на военната мисия на ЕС в Червено море, а в близките дни да бъде договорен Фондът за подпомагане на Украйна. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук