Борисов: В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само Запрянов

0
  • В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с членове на партията и симпатизанти от столичния квартал „Подуяне“. 

Борисов настоя за смяна на външния министър:

„За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции – подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“.

Засега не е ясно точно какво е предизвикало Борисов да снеме доверието си в служебния министър на външните работи, но лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че служебният премиер ще трябва да се съобрази с искането му.

Ако служебният премиер Главчев не се съобрази с тази препоръка, „ще направя да се съобрази впоследствие“, предупреди Борисов. Като допълни, че е предлагал в служебния кабинет Мария Габриел и Асен Василев да запазят постовете си:

„Дори и служебният кабинет, за да не се лашне държавата и да сме в конфликти – Мария Габриел да остане външен министър и той да остане финансов министър. За да може двата темела – финанси и външна политика – да ги задържим“.

Пред симпатизантите си той посочи, че именно Делян Пеевски е предложил първо Христо Иванов, а след това и Атанас Славов за правосъден министър, за да движат промените в Конституцията и съдебната реформа. Затова именно ПП-ДБ носят отговорност за ограничения кръг лица, от които президентът може да избира за служебен премиер:

„Тогава, мили мои, никой не мислеше, че този блок – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС – ще стигне до избори. Затова им беше все тая кой ще е. Това беше просто, за да го има като вариант. Въобще не са мислили. Ако са мислили, нямаше да се сложат хора, които през историята са били близки до ГЕРБ. Някои от тях. Всъщност само Главчев“.-

Борисов каза още, че в листата за национален парламент ГЕРБ ще увеличи броя на юристите.

Борисов заяви, че мисли ГЕРБ да издигне на първо място като депутат бившия кмет на София Йорданка Фандъкова, но не уточни дали има предвид за Народното събрание или за Европейския парламент.

Борисов сподели, че не вижда как след изборите партията му ще се събере с „Продължаваме промяната-Демократична България“. Но на фона на конфликтите в света трябвало да се намери начин да има стабилност в парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук