Борисов: Едно голямо „извинявай“ може да ни върне на масата

0
сн. БТА

Очаквам извинение! Не съм нарушила конституцията, заяви номинираната за премиер Мария Габриел. Зад нея застана групата на ГЕРБ, начело с лидера на партията Бойко Борисов.

Има път назад, но зависи дали Мария ще приеме извинението, каза на свой ред Бойко Борисов. И подчерта, че партията иска избори.

Едно голямо „извинявай“ може да ни върне на масата, каза Борисов. И бе категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория мандат на ПП – ДБ.

Запитан готов ли е за лидерска среща, Борисов отговори: „Не искам такава среща, защото те се държат невъзпитано! ГЕРБ има един лидер, а срещу мен застават пет – шест човека, награкват ме!“

Първа взе думата Мария Габриел.

„Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно. Така и ще продължи. Очаквам извинение, защото не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите напомням, че всички министри, които и сега са такива в макар и в оставка, са поели ангажимент преди 9 месеца за период от 18 месеца. Това е тяхно право да си подадат отвод, но в този момент мтова може да бъде изтълкувано по различен начин. Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство, страната има нужда от стабилност, имаме нужда от правителство на споделена отговорност. В него двамата партньори – ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ, да бъдат равнопоставени. Работи се в екип, на който имаш доверие и аз смятам, че сега е моментът, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност пред България““, бяха точните думи на Мария Габриел.

Мария Габриел припомни, че 11-те кандидати за министри, които е предложила, и сега са министри.

След нея думата взе Бойко Борисов.

Спорът беше за министър Тагарев, каза Борисов. И обърна внимание, че са направили компромис Димитър Илиев да остане начело на Министерството на младежта и спорта.

Борисов припомни, че президентът издава указ само за министър-председателя – всички министри могат да бъдат подменени.

От тях самите знаем, че много искат да са министри, а от снощи вече не искат, каза Борисов.

Какво да ви кажа – много е трудно да накарам партията да се върне назад, обърна се към медиите лидерът на ГЕРБ. Според него „вчера не направихме това, което те направиха преди седмица, когато в Букурещ разбрахме за оставка на правителството.“

Нали не ги интересуваха министрите?! Защо спорим по тях?, попита риторично Бойко Борисов.

Брифингът започна в 08:30 часа на трибунката в сградата на Народното събрание (в мраморно фоайе).

Вчера Мария Габриел върна първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев изпълнен, след което той издаде Указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Тя представи и състав на Министерския съвет.

По-късно вечерта от ПП-ДБ обвиниха, че 11 от министрите не са били съгласувани с тях и заявиха, че няма да подкрепят представения от Габриел състав на кабинета.

В брифинга участваха всички лидери на партиите в ПП-ДБ, както и някои от министрите, чиито имена бяха визирани в проекто-кабинета на номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел. Всички те заявиха, че не са давали съгласие да участват в кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и никой не ги е питал преди имената им да отидат при президента Радев.

Те призоваха държавния глава да оттегли указа си за гласуване на правителството.

От президентството отговориха, че „В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.“

„Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател“, уточниха от „Дондуков“ 2.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук