Борисов от Варна: Готвим се за война, пък ако дойде мир, ще се радваме

0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се появи на посещение във Варна, където съобщи сериозни промени в структурите на партията в града. Създава се общинска структура на ГЕРБ-Варна с лидер Николай Костадинов, кмет на район „Владислав Варненчик“.

„Изчаках 3-4 месеца да минат след изборите. Исках да видя дали нещо добро се случва за Варна. Разговарях с доста приятели и колеги. Депутатите, както в парламента в София, така и в Брюксел, имат две гостувания в парламента, които са изключително важни. Едното е за новите ядрени мощности и второто за отхвърляне на ветото на Радев“, обяви той.

„Портних направи много за Варна, работи добре, но допусна една грешка – влизането в междуличностни конфликти“, коментира Борисов.

„Нямаше как да не го издигнем пак за кандидат тогава, защото всичко добро направено щяхме да го дадем и нямаше да бъде забелязано“, каза още той.

„Във Варна понеже много-много тарикати мислят, че са много важни, се случи, това, което се случи – няма „Хемус“, няма мостове, няма стадион, няма нищо. Важната тема – защо ние допуснахме това да се случи“, продължи лидерът на ГЕРБ.

„Забранявам на Портних да се меси във град Варна – ще се меси само в областта. С който и от двата кметове да бяхме играли във Варна, щяхме да победим, но Портних не заслужаваше това“, отсече Борисов.

„Много внимателно наблюдавам процесите през тази седмица и забелязвам колко майсторски колегите лидери на другите партии играят своята политическа игра. ДПС имат утре конгрес за избор на председател. На тях им трябва кандидат, който може да брани ДПС от всеки. Колегите от „Да, България“ всячески искат да покажат на техния електорат, че нямат нищо общо с ДПС. Това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха използвани от двете страни епитети и цитиране на срещи, в които сме били в състав, в който сме доверявали и обсъждали“, каза Борисов за скандала между Делян Пеевски и Христо Иванов.

„В същото време с колегите от ПП работихме много добре – с компромиси, но свършихме много работа. Мен няма да ме вкарате в разкриване на тайни, защото аз имам принципи. По никакъв начин не приемам да се обиждат хората. Политическото говорене е много цветущо, но след това именно това медиите вадят и цитират и правят трудно взимането на политически решения“, продължи той.

„Да приемем, че това е политическа незрялост и сега самите те искат да кажат, че това е работен документ. Не, това не е работен документ. Кирил Петков ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една червена линия – мюретата, в случая ГЕРБ, се хвърля с нея – за външния министър, и взимаш всичко друго. Много майсторски ход на Кирил Петков“, разкри Борисов.

„Изведнъж външно министерство стана най-важното. После Денков излезе и каза академично, че не било толкова важно, важно било да се разменим. И докато се разменим всички агенции и министерства остават за тях. Евала на Кирил как изигра всички и остави ГЕРБ да мрънкат“, каза още той.

„И сега те казват, че за да покажат колко голяма работа са, се отказват от поста външен министър, създават един по европейските въпроси, което е горе-долу същото. И всичко друго остава за тях. Евала, ако са ги научили на нещо в Харвард, това е. И днес чуваме, че Христо Иванов иска да е само с ГЕРБ. Ама нали искахте да ни изчегъртате“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Сега те казват, че другите партии нямат право да предлагат добри хора и добри експерти. А ако е неправителствена организация от ППДБ, имат това право. Фактически с този меморандум излиза, че неправителствените организации стоят по-високо от политическите партии. Ако е така – да си направим неправителствени организации всички. В този документ се казва да няма никой друг освен ППДБ и ГЕРБ в избора на регулаторите“, обясни бившият премиер.

„От вчера Кирил и Лена обясняват, че са национално отговорна партия и сега ще кажат, че само заради България са готови да оставят външно министерство на ГЕРБ, а всички други си остават за тях. Имат страхотни говорители в медиите“, заяви Борисов.

„Докато си говорим за меморандума, Асен Василев тихомълком смени шефа на „Митниците“. Малка агенция ли е това“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Честно ли е, коректно ли е, в тон ли е с всичко това, което говорят от сутрин до вечер. И за да е още по-голямо насилието разбрахме, че следобед е сменено и ръководството на АДФИ. Замина си с един замах шефът. Това важен регулатор ли е? Има ли го в меморандума. Ами на ДНСК, ГРАО, Агенция по вписванията. Цялото здравеопазване е в ДБ – и министърът, и шефът на Здравната каса. Цялата отбрана е в ръцете на ПП“, негодува той.

„На Христо Иванов му казах, че заставам зад него за Конституцията. Подкрепях неговите решения, той си добавяше другите депутати до 160. Пеевски първи се подписа за ракетите за Украйна. Каза: „Колеги, или ще помагаме, или няма да помагаме.“, разкри Борисов.

„Всички говорят за успокоение, а през това време бият, нападат, уволняват и търсят ГЕРБ… не знам защо ни търсят. Всички партии са в предизборна кампания. И ние вече сме в такава с промените в структурите. Не е добре това за държавата, нищо няма да се промени“, анализира бившият премиер.

„Те назначават ярки политически фигури. И казват сега, че ГЕРБ може да участва, ама без ярки политически фигури. Чакайте малко, кои сте вие, че да ми давате оценка на партията?! Че вие кои неярки политически фигури назначихте“, негодува лидерът на ГЕРБ.

Той каза, че е нормално да има скандали, но направеното добро и геостратегическата ни ориентация би трябвало да ги държи заедно, а не да се обвиняват взаимно. „Каквото и да кажем, ще е пазарлък“, добави Борисов.

„Искат всичко. С 30 депутати 100% властта в държавата. И ако някой от ГЕРБ и ДПС поиска нещо, става лош, мракобесна фигура. Как се прави мнозинство с 60 депутати от 240. При едни следващи избори колко ще имат“, попита той.

„Когато сядахме тези 7-8 човека, всички мислехме по един начин. Мислехме си за държавата. Какво им стана за тази една седмица“, недоумява Борисов.

„Сега, като шофирах, а Севда ми чете изказванията в парламента, не мога да повярвам, че тези хора, които заедно се подписаха за Конституцията, енергетиката, оръжието за Украйна и още 100 неща… Кирил Петков толкова добре ме разиграва пред публиката в момента, че като кандиса за Външно, ще вземе всичко. Е как всичко, бе? Представяш ли си да имаш 100% контрол във финансите, отбраната, туризма, икономиката, индустрията, спорта…“, скочи бившият премиер.

„Дори и да ми припишат Калин Стоянов, и там е 50 на 50, защото Живко Коцев е 100% предложение на Атанасов“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

„Разбира се, че ще водим разговори. Вчера Мария Габриел и Денков са си говорили. До понеделник ще има оценка на министрите“, разкри той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук